Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Dunavska strategija: Obezbeđeno 19,5 miliona evra za projekte

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i direktorka Austrijske razvojne agencije Brigit Opinger potpisali su večeras sporazum kojim će biti obezbeđeno 19,5 miliona evra za nekoliko projekata u Srbiji pod okriljem Dunavske strategije.

Ovo je važan projekat kojim smo iz IPA pretpristupnih fondova EU dobili 18,5 miliona evra, a od Austrijske razvojne agencije još milion, za projekte na Dunavu, koji počinju da se realizuju od jula ove godine, reka je Dežer posle potpisivanja sporazuma na brodu "Silver star", koji plovi od Beograda ka Viminacijumu. 


Prema rečima Dežera, sporazumom je predviđeno da se za vodosnabdevanje Velikog Gradišta izdvoji šest miliona, tri miliona za projekte u lokalnim zajednicama u Podunavlju, a novac je obezbeđen i za izgradnju obilaznice i tunela na golubačkoj tvrđavi. 


Opinger je rekla da je Dunav izuzetno važan za Austrijance i ocenila da on ne deli ljude, već ih približava, i da granice nisu bitne. 


Istakavši da je tok Dunava kroz Srbiju dug 550 kilometara, ona je dodala da su Vlada Srbije i EU prepoznale potencijal panevropske reke i da zbog toga ulaze u ovaj projekat, prvi pod okriljem Dunavske strategije, izrazivši nadu da će on biti uspešno sproveden. 


Potpisivanju sporazuma prisustvovali su evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Kan, ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja i nacionalni koordinator za sprovođenje Dunavske strategije Milica Delević.

Izvor: www.blic.rs