Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Nišlija jedri u susret Milanskom ediktu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jedriličar iz Niša Dejan Milosavljević otisnuo se svojim plovilom iz Golupca “Vetrovima rimskog carstva” put Arla i Trira.

Na put dug 10.000 kilometara Nišlija se odlučio kako bi na svoj način obeležio 1700 godina od proglašenja hrišćanstva. 

- Prva etapa planirana je od Golupca do Arla u trajanju od tri meseca, druga od Arla do Golupca, naredne godine. Ja bih bio presrećan da je Niš na nekoj plovnoj reci, pa da možemo da krenemo odatle, ali ovog puta ne – priča Dejan.

Predsednik Jedriličarskog kluba „Zoran Radosavljević“ otisnuo se Dunavom iz Golupca, a zatim planira da nastavi put Majnom i Rajnom do Nemačke. Mozelom, Soanom i Ronom konačno stiže do grada Arla u Francuskoj. 

Ideja za odlazak na vodeni put koji povezuje najvažnije tačke života Rimskog carstva rodila se pre dve godine u Centru za jedriličarstvo, smeštenom tik uz drevni golubački grad. Želja je bila da se „malim jedrilicama zaokruži Evropa“. 

Jedrilica će na put nositi obeležje Gradske opštine Medijana. Predsednik ove opštine Dragoslav Ćirković kaže da je zatečen događajem kojem je prisustvovao u Golupcu i da je velika hrabrost to što je Dejan započeo.

- Dve i po hiljade kilometara na vodi i to za početak, sam na jedrilici je velika hrabrost. Put „Vetrovima rimskog carstva“ predstavlja poduhvat kakav i zaslužuje obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta. Veliko poštovanje Dejanu uz želju da mu ceo put prođe kako treba – rekao je Ćirković.

Dejana je put Francuske ispratio i gradski većnik Miodrag Radović.

- Ovo nije avantura iz lične pobude, već u cilju promocije Niša. Odavde se šalje poruka do Trira i Arla da je Niš mesto u koje treba doći, ne jednom, već uvek iznova, jer je mesto dobrote i tolerancije – rekao je Radović.

Veliku logističku podršku na putu koji treba da promoviše Niš, kao kulturni, sportski i turistički centar Dejan je dobio od Udruženja srpskih studenata u dijaspori (OSSI).

Izvor: www.juznevesti.com