Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Ponos mornarice, fregata „Split”, prodata Albaniji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novinaru „Politike“ nije dozvoljeno da se popne na brod o kome je prvi pisao a ovih dana odlazi u rezalište.

Kao i ljudi i ratni brodovi imaju dušu. Na njima su radile i živele generacije mornara, mornaričkih podoficira i oficira. Pričali su mi neki od njih da po teškom moru skoro emotivno osećaju kako se brod muči, kako stenje, kada škripe limovi i cvili brodska oplata. Ili, kada im je brod sveže „ispituran“, kada je potpuno opremljen i spreman za zadatke ponosno leži privezan uz molo, ili je ukotvljen na sidrištu mameći poglede znatiželjnika sa obale. Ili onda, kada je brisan sa flotne liste, pa stoji u nekom zabitom delu luke, ili uvale, sa mrljama rđe, nafte, masti, onako nemoćan poput starog slona osuđenog na laganu smrt. 

Da, u ozbiljnim državama i ozbiljnim mornaricama, koje drže do pomorske tradicije, ratni se brodovi, po brisanju sa flotne liste, u rezalište uvek ispraćaju uz odgovarajući ceremonijal. Dostojanstveno i tužno, jer to je zapravo sahrana. Prilikom koje svi brodovi pored kojih prolazi ratni brod koji ide u rezalište spuštanjem zastave i brodskim sirenama odaju počast. I zato sam odlučio da se još jednom popnem na palubu raketne fregate F-31 „Split“ nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Naime, čuo sam da ovih dana ta raketna fregata, koja već nekoliko godina leži ukotvljena u Boki Kotorskoj, u Pristanu preko puta luke Kumbor, ide u Albaniju gde je prodata i gde će biti izrezana u staro gvožđe. Pisao sam još pre 30 godina u zagrebačkom „Startu“ o tom brodu i citirao italijansku vojnu reviju „Rivista maritima“, koja je „Split“ tada označila kao najnaoružaniji ratni brod u toj kategoriji u Mediteranu, brod je kupljen u SSSR-u, ali smo mu mi dodali i raketne sisteme more–more „stiks”. 

Svi ratni brodovi nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice posle 1991. godine u rezalište su odlazili tiho i bez oproštaja. Crna Gora je tri nekadašnje jugoslovenske velike podmornice poslala u strana rezališta poput starih šporeta. U bivšoj SFRJ to nije bilo tako. 

Dakle, nađem se u Tivtu, u Porto Montenegru, sa svojim prijateljima podmorničarima na promociji knjige „Podmorničarstvo Jugoslavije“, na platou ispred zgrade „Zbirke pomorskog nasleđa“. Došli su bivši podmornički asovi, komandanti jugoslovenskih podmornica: iz Slovenije Vojko Gorup, iz Hrvatske Fridrih Moreti, Tomislav Drašković i Damir Klarin, tu su bili i Milan Jovanov, Vuko Vučurović, Jordan Jovanović, iz Beograda su stigli Vladimir Milatović, Dragan Kosanović i Milan Komar.

Izvor: www.politika.rs