Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Nova vlast ne odustaje od kanala Dunav-Morava-Vardar

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Plovni kanal Dunav-Morava-Vardar najveći je strateški projekat države! Naprednjaci su ga obećali u predizbornoj kampanji i neće odustati. 

Naravno, reč je o velikom poslu za koji je potrebna ozbiljna priprema. Za ovaj projekat, vredan 17 milijardi dolara, vlada veliko interesovanje.

Kako kaže prof. dr Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, realno, prva etapa radova može da bude završena u roku od pet, a kompletan posao za sedam-osam godina.

- Iz “petnih žila” ću da guram ovaj projekat. Prokopavanjem kanala Srbija će “jednim udarcem” rešiti dva problema, suše i poplave. Morava će tako od plavljenja da štiti 70.000 do 80.000 hektara najkvalitetnijeg obradivog zemljišta. I isto toliko navodnjavaće u sušnom periodu poprečnim kanalima - kaže on. 

- Poljoprivredna proizvodnja biće utrostručena. Radiće pet do sedam hidroelektrana instalisane snage između 300 i 400 megavata električne energije, a biće kraći put od severne Evrope do Egeja za 1.200 kilometara - navodi ministar.

Na pitanje koliki bi finansijski udeo Srbija imala u tom projektu, Bačević kaže da to zavisi od modela za koji se opredelimo. 

- Predložiću strateško partnerstvo ili koncesiju, kredite nikako. U ovu priču nećemo ulaziti dok se ne obezbedi finansijska logistika, a političku već imamo. Inače, ovo nije značajan projekat samo za Srbiju već i za sve podunavske zemlje - zaključuje on.


Izvor: www.kamatica.com