Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Кануима по реци Колубари

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Минули викенд у Обреновцу протекао у знаку истинских љубитеља вожње чамцем по реци. Излетници се возе изузетно удобним пловилима уз пратњу искусних водича.

Кану авантуре на самом улазу у Обреновац, које почињу од Колубарског моста, постоје већ три године, а круг људи који су уживали у овој рекреацији је све већи. Тако је било и протеклог викенда, када је група туриста пловила од раних јутарњих сати до 18 часова увече! 

- Нисмо непрестано били у чамцу, купали смо се, одмарали, ручали – каже Драган Нешић, један од водича. – Ови чамци нису спортски, већ рекреативни, туристички, удобни и самим тим спорији. Што је најважније изузетно су сигурни, па чак и ако неко жели да га преврне то ће му тешко поћи за руком. 

Колубарино корито се шири ка ушћу па је тамо приступачније за оне који желе мир и опуштање, а у последњем делу могу да уживају породице са малом децом. Најмађи кану авантуриста имао је мање од четири године, а најстарија је била госпођа у 66. години.

ЗА ЦЕО ДАН 1.600 ДИНАРА НАЈКРАЋА тура траје сат и кошта 350, али целодневни излет износи 1.600 динара. Излет се организује од 1. маја до краја септембра, а на доњем току Колубаре може и касније. Туре се организују свакодневно, а може и по мраку. Међу излетницима има доста странаца, али највише је Београђана.

- Нема ограничења у годинама, једино је важно да се човек не плаши воде и да је у друштву особа којима верује – објашњава Нешић.- Излет у сваком тренутку може да се прекине, али то ретко ко чини. 

На излет је веома важно поћи спреман и понети доста воде и хране. На води се брзо огладни, јер се за сат времена потроши 1.200 калорија! Такође, иде се и у дивљину. 

- Спремнили смо комплетну опрему и отишли до Баричке аде на купање и до излетишта Завран, где се налазе кафићи и ресторани – каже Нешић.- До ушћа је потребно 30 до 45 минута лаког веслања, а одатле је све близу, нема брзака и препрека које не може почетник да заобиђе. Такође, због спрудова превлачили смо чамце преко плитких делова, што је свима најатрактивније. 

Током веслања чим се наиђе на лепо место група стане због купања. Пошто жубори вода, осећај је као да сте у хидромасажној кади. Руча се на сред реке, на спруду, када се на шљунак насуче чамац. Отпаци морају да се понесу, јер је ово еко тура. Може да се организује и да се унапред донесе роштиљ, а 50 метара низводно од кампа је ресторан. 

- Сам положај реке Колубаре је јединствен, јер је плитка, има довољно воде током године, а дно је од шљунка па је река бистра – објашњава Нешић.- Посебна драж је што се налази у близини урбаних центара и на само пола сата вожње од центра Београда. Најтеже је разбити предрасуде, јер нико не верује да вожња кануом може да буде права авантура и то у самом Београду! 

КРАТКОТРАЈНА ОБУКА 

ПРЕ уласка у чамац туристи морају да прођу обуку током које науче како да се понашају на чамцу и вежбају веслање. Затим се одређује ко је пливач, колико је ко сигуран на води, па се добија прслук. Затим се бира кајак или кану, краћа или дужа верзија. Кану је удобнији, у њега могу да стану и четири особе и дуже траје вожња. У кајак стаје само двоје људи и борави се краће, али је бржи и начин веслања је другачији. За мајке са малим дететом бољи је кајак, а за породице кану. Људи најчешће узимају кану, јер је удобнији пошто је положај тела пријатнији.