Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Srpske reke ni za piće ni za plovidbu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vodostaj nekoliko manjih reka u Srbiji je zabrinjavajuće nizak - približio se biloškom minimum koji ugrožava živi svet, saznaje se danas u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ).

Posebno je teško stanje u gornjem toku Toplice, Kolubare, na Starom Begeju, Brzavi, Ljigu, Lugomiru, Vlasini i na Limu, rekla je za ekološki sajt agencije Beta "Zelena Srbija" (www.zelenasrbija.rs) šefica Odeska RHMZ za prognozu voda, rane najave i upozrenja Jelena Jerinić.

Po njenim rečima, takva situacija može da dovede do "potpunog uništenja ekosistema i kvaliteta vode, da ima negativne posledice na vodosnabdevanje, navodnjavanje i uslove plovidbe".

Jerinić je dodala da i druge male reke u Srbiji opadaju, ali ne toliko.

RHMZ za sada nema informaciju da su neke manje reke u Srbiji potpuno presušile.

Zbog višemesečne suše vodostaj je ispod niskog plovidbenog nivoa na Dunavu - od Bezdana do Smedereva, na Savi - od Sremske Mitrovice do Beograda i na Tisi kod Titela, kazala je ona.

Ove nedelje se očekuje veoma toplo i suvo vreme, te i pogoršanje hidrološke situacije u Srbiji.

"Da bi se situacija poboljšala, potrebna je višednevna, obilna kiša. Zbog trenutnog stanja vodotokova pitanje je da li bi i padavine od 100 litara po kvadratnom metru mogle da poboljšaju hidrološku situaciju, jer isušena zemlja upije mnogo kiše", rekla je Jerinić.

Situacija nije mnogo bolja ni uzvodno na Dunavu i Savi, te nema nagoveštaja da će se priliv povećati u narednih nedelju do 10 dana.

Izvor: www.mondo.rs