Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Блокада Дунава, Луке, канала и Београдског кеја

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Радници некадашњег предузећа „Херој Пинки”, који сада послују у склопу „Дунав групе агрегати” најављују за понедељак (24. септембар) у 12 сати генерални штрајк, блокаду пловидбе Дунавом и уласка у Луку.

Једино што би могло да одгоди ову ситуацију је исплата четири заостале зараде, али како се по речима члана синдиката овог предузећа Новице Цветковића то данас готово сигурно неће десити, блокада је извесна. Како истиче Цветковић, сем Дунава и Луке, биће блокиране и све депоније за утовар песка и шљунка овог предузећа, канал Дунав-Тиса-Дунав, а разматра се и блокада Београдског кеја код броја 51, где су просторије предузећа.

 -  Само нам је речено да пара нема. Постоје неке приче да ће Покрајина за своје потребе узети наше ледоломце, па ће бити уплате неких пара. Али то је већ игра мачке и миша и ми више ником ништа не верујемо - рекао је Цветковић. 

Са друге стране директор предузећа Машан Ерцеговић није био расположен да даје изјаве, али је најавио како ће се свима обратити данас, после састанка са челницима Покрајине. 

Да подсетимо, блокада Дунава била је већ најављивана пре десетак дана, али је одложена за ову недељу, пошто су радници очекивали испуњење захтева до петка. Око 370 запослених траже децембарски минималац и плате од априла до данас, затим да им се овере здравствене књижице и повеже радни стаж за претходне две године, те да се исплате трошкови превоза  i боравка на бродовима. 

Цветковић је још раније изјавио за „Дневник” како је током ове године око 140 људи отишло из фирме без икакве надокнаде и отпремнине, као и да радницима који се одлуче да учествују у блокади, из Капетаније стижу претње да ће добити кривичну пријаву и остати без овлашћења за управљање и рад на броду. 

Izvor: www.dnevnik.rs