Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Na dnu srpskih reka leži blago!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Zaboravljeno blago!
Ruševine antičkih građevina, novčići, srednjovekovno oružje, olupine iz Drugog svetskog rata i rimskog doba samo su neki od predmeta kulturnog nasleđa skrivenog u koritima srpskih reka.

Gordana Karović, jedini ekspert za podvodnu arheologiju u Srbiji, kaže da već 30 godina pokušava da utiče na istraživanje podvodnog blaga i da se jedino ona oglašava povodom problema podvodnih voda naše kulturne baštine.

- Naša podvodna baština je veoma bogata, ali neverovatno je da niko neće da se bavi time. Trebalo bi formirati tim ljudi koji bi se bavio ovom problematikom, ali nažalost naša zemlja nema para za tako nešto - kaže Gordana, koju mnogi nazivaju srpska Lara Kroft.

Najvrednija pronađena građevina jeste most cara Trajana u Dunavu, blizu srpsko-rumunske granice u Kladovu.

- Ministarstvo kulture je 2003. godine finansiralo proučavanje ostataka ovog monumentalnog mosta koji je dugačak 1,158 metara i koji je bio najveći u antičkom svetu - kaže Gordana.

Po Zakonu o kulturnom nasleđu, svi predmeti koji se nađu u vodi ili na kopnu smatraju se državnom svojinom. Pitali smo Gordanu da li stanovnici prijavljuju kad pronađu neki vredan predmet.

- Ne, nikada se nije desilo da je neko prijavio, a trebalo bi. Svaki ribar, ronilac, bilo ko, kada naleti na arheološko nalazište, ima obavezu da to i prijavi - priča Gordana.

Mnogi vredni predmeti isplivaju iz vode, mnogi budu izbačeni bagerima prilikom iskopavanja peska i mulja, ali najgore je što će mnoge dragocenosti ostati zarobljene na dnu rečnih korita.

- Oko 800 plovnih objekata potopljeno je u koritima naših reka tokom Drugog svetskog rata. Tako da mi nismo ni svesni kolika dragocenost leži na dnu naših reka - kaže Gordana.

Mapa potopljenih brodova

Gordana i njene kolege formirali su udruženje „Akva et arheologija“ sa ciljem da se korita srpskih reka što više istraže.

Oni su objavili mapu „Potopljeni brodovi beogradskog akvatorijuma“. Ovaj dokument predstavio je različite lokacije gde leže brodovi iz različitih perioda na dnu Save i Dunava blizu Beograda.

Izvor: www.kurir-info.rs