Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Zaštićen Drinski monoksil

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

LOZNICA - Drveni čamac (monoksil), pronađen pre godinu dana na obali Drine kod Jelava, star nekoliko vekova, konzerviran je i zaštićen od daljeg propadanja. Taj redak primerak rečnog plovila nedavno je vraćen u Loznicu, a konzervirali su ga stručnjaci iz Pančeva.

U očekivanju da se za njegovo muzejsko izlaganje obezbedi odgovarajući prostor, privremeno je smešten pod nadstrešnicu u dvorištu Javnog komunalnog preduzeća „Naš dom“. 

Grad je iz budžeta za konzervatorske radove izdvojio 440.000 dinara, a u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici se nadaju pozitivnom odgovoru iz Zavoda za zaštitu spomenika u Valjevu, na zahtev da Drinski monoksil uskoro izlože javnosti. 

Direktorka centra Dajana Đedović rekla je za nedeljnik Lozničke novosti da je čamac zaštićen i obrađen, a svi delovi od drveta i metala, koji su nedostajali, obnovljeni i postavljeni na svoje mesto. 

„Poslali smo zahtev Zavodu da nam dostavi uslove, pod kojima bismo mogli da u dvorištu Muzeja Jadra napravimo odgovarajuću nadstrešnicu, gde bi čamac bio izložen za posetioce. Uz mogućnost da vide čamac, posetiocima bismo omogućili da pogledaju i prikaz života na Drini, koji prati etnografsko, istorijsko i društveno stanje u periodu iz kojeg potiče“, navela je Đedovićeva. 

Vrh neobičnog čamca, izronio je iz Drine 26. septembra 2011. godine, a prvo su ga primetili ribolovci, koji su potom obavestili stručnjake u Centru za kulturu. 

Plovilo je izdubljeno u jednom komadu drveta, dužine 7,1 metar, širine 85 i dubine 98 centimetara, a prema literaturi iz te oblasti, smatra se da su slični čamci pravljeni u 17. veku. 

„Prva procena je da ovaj monoksil potiče iz turskog doba, ali precizna i detaljna ekspertiza još nije urađena i za to će nam biti potrebna dodatna sredstva“, navela je Đedovićeva.

Izvor: www.pravda.rs