Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Kupalište samo na papiru - Ideja da pančevačka bara "Peskana" postane uređeno jezero i dalje daleko od realizacije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iako grad ima uslove da izgradi jedno od najatraktivnijih kupališta u Srbiji, Pančevci su i minulog leta na osveženje odlazili van grada. Kroz Pančevo protiču dve reke- Tamiš i Dunav, obe nebezbedne za kupanje, a odlazak na gradski bazen plivačima se ne mili s obzirom da se na njemu nađe i do 10 puta više kupača nego što je predviđeno.

I dok se 75.000 stanovnika Pančeva pita gde će se "brčkati" narednog leta, ideja o uređenju bare "Peskana", za koju je postojao plan da se uredi kao sportsko-rekreativno jezero za kupanje sa kapacitetom od oko 1.500 kupača dnevno, čini se da je zaboravljena. Uređenje 10.000 vodenog mulja kojim bi Pančevo dobilo višenamensku vodenu površinu ne bi iziskivalo velika ulaganja, a projekat bi se mogao isplatiti za nepunih 10 godina. Da se sa reči pređe na dela, međutim, odlaže se već punu deceniju. 

Dugo iščekivano kupalište 

Postojeći prostor bare "Peskana" nalazi se između sportskog centra "Mladost" i Železničke pruge i puta Pančevo – Vršac. Bara, koja zauzima površinu od oko 10.000 m2, nastala je eksploatacijom peska za komunalne potrebe Pančeva još pre 100 godina. Prostor je nepristupačan i obrastao barskim biljem, a bara predstavlja prepreku između novog i centralnog dela Pančeva, s obzirom na to da ne postoji čak ni prostor uređen za pešake. 

Da bi uređenje ovog dela grada bilo od velike pomoći i koristi Pančevcima, nije mudra odluka već neophodnost. Prve ideje o tome pojavile su se 2002. godine kada je Direkcija raspisala konkurs za idejno rešenje. Na tome se, međutim, stalo.

- Postavljalo se pitanje kako urediti pomenuti prostor i javile su se dve opcije: ili da se bara privede nameni za opšte svrhe ili da se zatrpa. Kako je procenjeno da je za potpuno zatrpavanje "Peskane" potrebno ugraditi 190.000 m3 materijala, što predstavlja isti red veličine ulaganja kao i za uređenje jezera, činilo se racionalnijim preoblikovanje bare u sportsko-rekreativno jezero - kaže za "eKapiju" Predrag Vojinović, projektant beogradskog preduzeća "Energoplan", koje je 2002. izradilo idejno rešenje sportsko-rekreativnog jezera "Peskana".

Kako kaže naš sagovornik, predložena su dva rešenja: urediti postojeći prostor bare "Peskana" kao sportsko-rekreativno jezero za kupanje sa opterećenjem do 1.500 kupača dnevno uz primenu tehničkih mera zaštite i upravljanje kvalitetom vode i režimom rada jezera ili kao jezero bez mogućnosti kupanja, koje bi upotpunilo sadržaje sportskog centra "Mladost".

Urađeni su istražni radovi, institut "Batut" je sproveo mikrobiološke i fizičko-hemijske analize kvaliteta podzemne vodehidrometeorološke podloge i utvrđeno je da kvalitet vode ne zadovoljava potrebne kriterijume, pa je idejnim rešenjem predloženo da se za jezero koristi voda iz bunara koji bi bio izgrađen u blizini. Površinski sloj jezerske vode odlazio bi u kišnu kanalizaciju, a zaštita od zagađenja iz neposrednog okruženja obezbedila bi se pomoću dijafragmi po obodu jezera.

Na osnovu idejnog rešenja kojim bi jezero postalo kupalište, predviđeno je da jezero zauzima površinu od oko 13.000 m2 sa maksimalnom dubinom 5 m. Bilo bi dugačko 240 i široko 60 m, a osim mogućnosti kupanja, na njemu bi bila izgrađena i skakaonica. Jezero bi bilo prilagođeno za sportove na vodi i sportski ribolov, dok bi jedan deo služio i za klizanje. Na prostoru oko jezera osim uređenih staza, zelenila i šetališta bilo bi prostora i za ugostiteljske objekte, poput kafića ili restorana.

Prema tadašnjoj proceni "Energoplana" uređenje jezera po ovakvoj zamisli moglo bi se sprovesti za 7 meseci uz ulaganja od oko 52 miliona dinara.

Privatni investitor?

Priča o velikoj bari "Peskana" i mogućnosti da se privede lepšoj nameni, naišla je na izuzetan prijem kod Pančevaca, naročito jer ovaj grad nema adekvatno kupalište. Prema nezvaničnim saznanjima, planirana je i izrada glavnog projekta, a jedne godine je za to, navodno i izdvojen novac iz gradskog budžeta. Ubrzo je, međutim, priča zaboravljena, a veliki planovi o rekreativnom centru, plažama, skakaonici, uređenim stazama i šetalištu ostali su slovo na papiru već deceniju.

Danas, samo poneko postavi pitanje šta će biti sa "Peskanom". Optimistične priče o novom turističkom centru u opštini, gde bi se gradio i hotel ožive u vreme izbora a onda ponovo padnu u zaborav. Predstavnici mesnih zajednica "Mladost", "Tesla" i "Kotež" nedavno su zatražili prijem kod Andreja Dimitrijevića, direktora gradske Direkcije za izgradnju, sa namerom da ga upoznaju da grad već decenijama kuje planove da za relativno male pare, od bare "Peskana", udaljene ne više od kilometra od centra grada, izgradi jezero.

Vojinović kaže da su u "Energoplan" dolazili i privatni investitori da se raspitaju za mogućnosti i kapacitete. Prema njegovim rečima, ocena je da se investicija može otplatiti za manje od 10 godina. I dalje se međutim, ništa ne preduzima. Da li gradska vlast zaista planira da krene sa realizacijom ovog projekta ili je spremna da ga ustupi nekom privatnom investitoru nismo uspeli da saznamo u Direkciji za izgradu grada Pančeva. Kako su nam rekli u ovoj ustanovi, neke aktivnosti su pokrenute, formirana je radna grupa koja bi razmatrala to pitanje, ali sve je još uvek deklarativno.

Izvor: www.ekapija.com