Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Tisa otvorena za međunarodnu plovidbu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vlada Vojvodine je danas usvojila informaciju o potrebi proglašenja reke Tise otvorenom za slobodnu međunarodnu plovidbu.

NOVI SAD- Vlada Vojvodine je danas usvojila informaciju o potrebi proglašenja reke Tise otvorenom za slobodnu međunarodnu plovidbu. 

Vladi Srbije predloženo je i pokretanje procesa bilateralne saradnje sa vladom Mađarske, sa ciljem daljeg unapređenja uslova plovidbe na Tisi u skladu sa bilateralnim sporazumom iz 1955. i naknadno donetim međunarodnim i domaćim propisima, u skladu sa obstranim i regionalnim interesima, objavljeno na sajtu pokrajinske vlade. 

Pokrajinska vlade predlaže Vladi Srbije donošenje odgovarajućeg podzakonskog akta o imenovanju i dužini međunarodnog vodnog puta na teritoriji Srbije u kojem se vodni put reke Tise proglašava međunarodnim vodnim putem u sektoru od ušća do 164. plovnog kilometra.

Proglašenje reke Tise za međunarodni plovni put predstavljalo bi značajan korak u revitalizaciji vodnog saobraćaja u pokrajini, dok bi se sa druge strane otvaranjem Tise za slobodnu međunarodnu plovidbu postigao veći privredni i ekonomski efekat.

"Trenutni ekonomski pokazatelj kada su u pitanju transportni tokovi u pokrajini nisu zadovoljavajući, jer se svega osam odsto transporta vrši vodnim saobraćajem, svega 11 odsto železničkim, dok je ostali transport usmeren na cestovni promet", navodi se na sajtu.

Reka Tisa u svom toku dugom 1.358 kilometara, protiče kroz pet zemalja Ukrajinu, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku i Srbiju.

Kroz pokrajinu Vojvodnu njen tok je dug 164 km i predstavlja, kako se ističe u zaključcima današnje sednice, jednu od okosnica budućeg rečnog saobraćaja Vojvodine i Srbije.

Izvor: www.novosti.rs