Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Ne očekuju se poplave u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Srbiji se zbog novih padavina i porasta vodostaja nekih reka u Sloveniji i Hrvatskoj ne očekuju poplave poput onih koje prete u tim državama, izjavio je večeras Tanjugu dežurni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) Slobodan Sovilj.

Sovilj je rekao da ocekuje da će kiša, koja je zahvatila Vojvodinu i Beograd, padati u narednih 12 sata i da će se ujutro nad tim područjima vreme razvedriti. Sovilj je dodao da će se padavine "preseliti" ka južnim i centralnim delovima Srbije, "ali da se ne očekuje poplave poput onih u Sloveniji i Hrvatskoj". 

Vodeni talas iz Slovenije uskoro će stići u Hrvatsku, pa će preduzeće Hrvatske vode večeras i noćas uvesti mere redovne odbrane od poplava za područje uz reku Savu od Jesenica u Sloveniji do Zagreba, a zbog situacije na Dravi stanovnicima jednog mesta kod Varaždina preporučena je evakuacija.

 

Kako je kazao zamenik rukovodioca odbrane od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović, nivo vode za Savu Jesenice očekuje se od 400 santimetara, a za Savu Zagreb 360 cm. Zbog obilnih padavina slovenačka agencija za okolinu proglasila je veliku opasnost od poplava, "crveni alarm", za donji tok reke Drave prema granici s Hrvatskom. 

Večeras bi na Dravi na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku trebao da pojavi vodeni talas s protokom od 2.500 kubika metara vode u sekundi, pa se očekuje da će reka poplaviti Lovrečan Otok, naselje u opštini Cestica, čijem je stanovništvu predložena evakuacija. Na području Varaždinske županije izgrađeni su nasipi koji mogu izdržati protok od 2.500 kubiika vode u sekundi, pa bi sve trebalo da bude u redu, ali ako protok vode bude veći od očekivanih 2.500 kubnih metara u sekundi, moglo bi biti problema na svim područjima uz reku. 


Izvor: www.pressonline.rs