Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

ALARMANTNO: Jedemo ribu punu žive?!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Udruženje potrošača: EU snizila dozvoljenu dozu metala u namirnicama, dok se kod nas uvozi hrana-otpad koju niko ne kontroliše.

BEOGRAD - Opasno!
U Srbiju se uvozi hrana koju niko ne kontroliše, iako je pre tačno tri godine donet Zakon o bezbednosti hrane. Ipak, on se ne primenjuje, a u našu zemlju i dalje uvozi ko šta stigne, a nacionalni savet za bezbednost hrane nije formiran.

Ovo je za Kurir rekao Goran Papović iz Udruženja potrošača, reagujući na vest da je Evropska uprava za bezbednost namirnica donela nove pravilnike kojima se definišu dozvoljene doze unosa toksičnih elemenata - metil-žive i neorganske žive u prehrambenim namirnicama. Ovaj metal najviše je prisutan u ribi i plodovima mora, a može se naći i u posuđu. Inače, metil-živa je najotrovnija forma žive, naročito za nervni sistem ljudskog organizma u razvoju.

Uprava je definisala dozvoljenu nedeljnu dozu od četiri mikrograma na kilogram telesne težine za neorgansku živu, što je ista doza koja je utvrđena i 2003. i 2010, ali je zato doza metil-žive smanjena sa 1,6 na 1,3 mikrograma po kilogramu telesne težine.

- EU vodi računa o bezbednosti hrane, a kod nas u Srbiji može da se uvozi i otpad. Mi smo pokušavali da regulišemo ovu situaciju, ali pošto niko nije nadležan, u tome nismo uspeli. Sramno je i skandalozno šta mi sve uvozimo i kakvu hranu jedemo - kaže Papović.

Ovi toksini najopasniji su za trudnice i osobe koje u ishrani prekomerno koriste vrste ribe kao što su: tuna, sabljarka, bakalar, oslić i evropska štuka.


Izvor: www.kurir-info.rs