Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

EMIRATI ZAINTERESOVANI ZA OBJEKTE NA DUNAVU

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je da su i Ujedinjeni arapski emirati pokazali interesovanje za gradnju luka i drugih objekata na obalama Dunava.

Srbija je počela da realizuje projekte na otklanjanju ukupno 82 'uska grla' na toku Dunava, koji je evropski Koridor 7, rekao je Mrkonjić za Tanjug.

"Interes svih zemalja duž Dunava je ogroman za naše projekte u vezi sa tom rekom", naveo je ministar saobraćaja dodajući da je veoma važno da se očisti rečno dno Dunava.

Srbija ima najbolji i najplovniji deo Dunava u dužini od 588 kilometara, a plovidba je na kritičnim sektorima ograničena ili otežana, naročito pri niskim vodostajima.

Ugovor je takav da omogućava da se onim što se izvadi iz Dunava plaćaju radovi, naglasio je on.

Dunavski plovni put ili evropski Koridor 7 dugačak je 2.845 kilometara i spaja centralnu Evropu sa Crnim morem i najjeftinijim transportom povezuje 10 država - Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu.

Srbija je preko kanala Majna-Dunav povezana sa Rajnom, Severnim i Baltičkim morem i Atlantskim okeanom.

On je rekao da je Bosna i Hercegovina dobila kredit od jedne međunarodne finansijske institucije za taj posao i da će se Srbija priključiti tom projektu.

Evropska komisija je u junu 2009. dobila mandat od Saveta EU za izradu zajedničke sveobuhvatne strategije za zemlje Dunavskog sliva.

Posle dužih priprema i niza skupova i konferencija na kojima je sa svojim konkretnim predlozima aktivno učestvovala i Srbija, 8. decembra 2010.

Najzad, 24. juna 2011. Savet EU doneo je zaključak u kome je pozvao sve aktere da se aktivno uključe u sprovođenje strategije, čime je proces usvajanja strategije i formalno okončan.

Doprinos Srbije ogleda se i u činjenici da je ona jedan od koordinatora i to za dve oblasti strategije - nauku i transport.


Izvor: www.akter.rs