Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Devojka prva došla do Časnog krsta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Više hiljada ljudi u Srbiji plivalo za bogojavljenski krst, dok je u Čačku prva bila studentkinja turizma Marija Petković.

BEOGRAD - Marija ih je sve pobedila.
U čast Bogu, na pravoslavni praznik Bogojavljenje širom Srbije plivalo je za časni krst hiljade momaka, a u Čačku je na reci Moravi, pored 80 muškaraca, do krsta prva doplivala dvadesetogodišnja studentkinja turizma Marija Petković.

- Drugi put učestvujem u trci za bogojavljenski krst, hvala momcima koji su se džentlmenski ponašali i pustili me da prva doplivam - kaže Marija i dodaje da joj pobeda ne znači mnogo, već da je ovo prilika da se okupa u osveštanoj vodi zbog vere u Boga i spasa svih nas.

U Beogradu se za krst plivalo na četiri mesta - Adi Ciganliji, Bečmenu, 25. maju i Zemunu, koji je dostigao rekord kad je u ledenu vodu skočilo 215 mladića s istim ciljem: da prvi dodirnu krst.Pre skoka orilo se: „Kosovo je srce Srbije i za Boga, za Srbiju, za patrijarha!“ Kroz ledeni Dunav do krsta je prvi doplivao dvadesetšestogodišnji Žarko Nikolić iz Zemuna, koji je juče treći put kao nagradu osvojio bogojavljenski krst.

- Ovo mi je treći put da prvi doplivam do krsta, motivi su mnogobrojni, duhovne prirode, ali ima i takmičarskog duha - kaže pobednik noseći sa sobom nagradu: zlatni krst i viteški plašt.U Zemunu je ovo 16. godina otkako se organizuje plivanje za krstom, a liturgiju i litiju predvodio je patrijarh srpski Irinej.


Izvor: www.kurir-info.rs