Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Nema opasnosti od izlivanja reka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Srbiji za sada ne preti opasnost od izlivanja reka zbog topljenja snega u susednim državama, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

Međutim, moguće je da će krajem februara vodostaj Save dostići nivo redovne i vanredne odbrane od poplava. "Već imamo značajne poraste vodostaja Save kroz našu zemlju. Umereni porasti se očekuju od sutra, to će preći u stagnaciju do 12. februara, a nakon toga mogući su novi porasti", rečeno je u Odseku za prognozu voda, rane najave i upozorenja RHMZ-a.

Naveli su da je tokom prošle nedelje zbog jačih padavina, kao i topljenja leda i snega, u Austriji i Slovačkoj došlo do većeg porasta vodostaja Dunava, koji će u Srbiji biti u porastu od 8. februara, ali neće dostići nivo redovne odbrane od poplava. "Vodostaji će biti u stagnaciji i manjem opadanju do 14. februara, a nakon toga, mogući su umereni porasti vodostaja na Dunavu", rekli su u RHMZ-u.

Od 14. februara očekuje se pojačano topljenje snega u Evropi i porast nivoa Dunava, ali za sada se ne može reći da može doći do izlivanja te reke u Srbiji. "Tu imamo visoke nasipe, ne vidimo, što se Dunava i Tise tiče, za sada mogućnost izlivanja. Eventualno će dostići redovnu odbranu od poplava", rekli su u Odseku za prognozu voda, rane najave i upozorenja RHMZ-a.


Izvor: www.021.rs