Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Istraživački brod Argus ponovo plovi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Posle višemesečnog remonta, istraživački brod laboratorija Argus, koji je od prošle godine u nadležnosti Centra za promociju nauke, konačno je osposobljen kako za naučne ekspedicije tako i za naučnopopularne aktivnosti.

Centar na brodu organizuje prve interaktivne radionice za školarce 21. Februara, a potom nastavlja sa raznovrsnim aktivnostima na ovoj plovećoj naučnoj laboratoriji. 

U vreme kada je sagrađen, 1972. Godine, Argus je bio najopremljenija ploveća laboratorija koju su koristili nemački istraživači kako bi ispitivali kvalitet vode, stanje ribljeg fonda i ekosistema na reci Rajni.

 

Kad su obezbedile novi brod, Argus 2, vlasti u Pokrajini Hesen su ponudile Argus na poklon nekom ko će zaista imati veliku korist od broda. Nakon teških pregovora među podunavskim državama, kod Nemaca je lično intervenisao tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, zamolivši da se brod dodeli Srbiji.

 

Nedostatak novca zaustavio istraživanja Argusa

 

Argus je do beogradskog pristaništa doplovio u proleće 2003. Godine i ubrzo je pripao u nadležnost Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, a među prvim zaduženjima bila su mu takozvana maršrutna merenja kvaliteta vode duž toka Dunava kroz Srbiju.

 

Međutim, u narednim godinama nestalo je novca za popravke i održavanje broda, pa su sva istraživanja na brodu zamrla, a Argus je ostao usidren u vojnom pristaništu i polako je propadao.

 

Na inicijativu Centra za promociju nauke, brod dobija novog staraoca 2011. Godine. Ispostaviće se da će ga to spasiti daljeg uništenja. Tokom 2012. Godine CPN je obezbedio sredstva za popravku u brodogradilištu u Apatinu.

 

Zahvaljujući tome, brod je stavljen na raspolaganje srpskim istraživačima, ali će, u vreme kad se ne koristi za istraživanja, biti otvoren za radionice, eksperimente, demonstracije i promotivne aktivnosti namenjene svim zainteresovanim građanima, a posebno školskoj deci. 

 

Prve radionice počinju u februaru

 

CPN prve radionice za đake organizuje na desetogodišnjicu dolaska broda u Srbiju, 21. Februara. Sve radionice vode obučeni naučni demonstratori i volonteri, a učesnici radionica moći će na zanimljiv način da steknu korisna znanja iz brojnih naučnih oblasti kao što su biologija, mikrobiologija, ekologija i hidrobiologija. Nakon prvih radionica, u martu 2013. CPN na brodu Argus će organizovati seriju događaja otvorenih za građane, posvećenih obeležavanju Godine vode .