Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Poplave prete opštinama Vranje, Prokuplje i Zaječar

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je usled obilnih padavina tokom noći, došlo do porasta vodostaja reka na teritoriji opština Vranje, Prokuplje i Zaječar, zbog čega su ugroženi delovi naseljenih mesta, saobraćajnica i železničke pruge.

U saopštenju piše da su održane sednice opštinskih štabova za vanredne situacije radi sagledavanja trenutnog stanja na terenu i preduzimanju preventivnih i operativnih mera odbrane od poplava.

Najugroženije opštine su na teritoriji Pčinjskog okruga. U selu Levosoje, u opštini Bujanovac, bilo je ugroženo 30 domaćinstva sa oko 100 ljudi, od čega 20 dece. U akciju spasavanja upućen je Regionalni specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Niša, koji je izvršio evakuaciju 20 građana na bezbedno mesto.

U pružanju pomoći stanovništvu na terenu angažovani su vojska i policija, kao i opštinski Crveni Krst, Dom zdravlja, Centar za
socijalni rad i veterinarska inspekcija. Situacija se normalizuje, nivo vode pada i voda se povlači iz ugroženih područja, navodi se u saopštenju.

Na teritoriji opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija usled probijanja nasipa Kozjodolske reke i ugrožavanja naseljenih mesta u selu Kozji Dol.

U Topličkom okrugu došlo je do porasta vodostaja reka Toplica, Banjska i Kosaničke i trenutno se radi na čišćenju korita reka od nanosa granja i drva i na ojačavanju zaštitnog nasipa.

Na teritoriji Zaječara, u opštini Boljevac, porast vodostaja reke Crni Timok preti da ugrozi domaćinstva u selima Lukovo i Podgorac Timok. Pod vodom se nalazi i oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta na potezu od sela Krivi Vir do zaseoka Podgorac Timok.

U saopštenju se navodi da pripadnici Sektora za vanredne situacije ministarstva unutrašnjih poslova vrše konstantno nadgledanje terena.


Izvor: www.pressonline.rs