Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Puzović: Paraziti nisu nađeni u ribama iz ribnjaka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vojvođanski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović izjavio je danas da parazit odnosno crv po imenu "nematoda" nije nađen u ribama koje se gaje u ribnjacima u Vojvodini.

Puzović je na konferenciji za novinare odbacio tvrdnje, koje su iznete u pojedinim medijima, da su ptice te koje su uzrokovale da se "nematode" isuviše namnože i rekao da je uzrok pojave ovog crva pre svega u zagađenosti vodotokova. 

Olivera Bjelić-Čabrilo sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Novom Sadu kazala je da ne može jednostavno doći do zaraze ribe ovim crvom i dodala da crvi najteže dolaze do čoveka. Objasnila je da je parazit vidljiv golim okom, da je veličine od 50 do 90 milimetara, crveno-braonkaste boje.

 

- Kod obrade ribe za ishranu čoveka, može se lako odstraniti, nakon čega meso nije štetno za ishranu. Do zaraze može doći samo ako se konzumira sirova riba - istakla je Bjelić-Čabrilo.

 

Branko Miljanović sa PMF-a rekao je da nije precizno registrovano koliko je populacije ribe zaraženo ovim crvom i naveo da je do sada najveći proj primereka ribe zaražene parazitom prijavljen u kanalu kod Novog Sada, koji je zagađen zbog kanalizacije.

Izvor: www.blic.rs