Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Novi Kneževac: Fabrika ispušta masnu sodu u Tisu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Meštani Novog Kneževca su, posle bezbroj neuspešnih pokušaja da dobiju pomoć od lokalnih vlasti i pokrajinskih inspekcija za sprečavanje fabrike "Lepenke" da pušta otpadnu vodu u Tisu, snimili postupak zagađenja reke i poslali javnosti.

Snimak u kome rekom, na samom kupalištu, teče bela, masna pena, vrlo brzo je osvanuo na svim društvenim mrežama, a nadležni su u kontradiktornim izjavama nagovestili da ni sami ne znaju treba li da reaguju.

Zabrinjavajuće je što se u beloj peni, koja se izliva iz kanala u Tisu, nalazi hemikalija, izvesne količine natrijum-hidroksida, takozvane "masne sode", koja se koristi u proizvodnji papira u "Lepenci". Ostaci od ove hemikalije se nakupljaju u meliorativnom kanalu, koji povezuje fabriku i reku, i kada dođe do prezasićenja, taj otpad se ispušta u vodu.

Građani, koji leta provode kupajući se na Tisi, pa i ribolovci, zaprepašćeni su prizorom koji se svake godine nekoliko puta pojavljuje na ovoj reci. Kažu, i tiskog cveta, čuvenog svetskog fenomena, sve je manje. 

Direktor fabrike papira "Lepenka" Rajko Stanisavić rekao je za "Novosti" da u sklopu fabrike postoji prečistač i da tek posle filtracije, otpadna voda odlazi u kanal.

- Ispumpavanje otpada iz tog kanala ne radimo mi, nego oni koji su zaduženi za reku Tisu, ali ne znam tačno ko je to - kaže Stanisavić. - Inspekcije su nam dolazile, i svaki put je utvrđeno da je nivo hemije u skladu s propisima.

Na pitanje koja je to inspekcije utvrdila, on nije znao da odgovori.

Ni predsednik opštine Novi Kneževac Dragan Babić nije znao da objasni ko je nadležan i ko kontroliše ispumpavanje otpada u Tisu, ali je rekao da je, prema njegovim informacijama, sve po zakonu.


Izvor: www.021.rs