Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

BEZBEDNA PLOVIDBA: Srpske reke dobile novi informacioni sistem

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Servis, finansiran kroz IPA fonodove, omogućava brodovima mnogo bezbedniju i bržu plovidbu Dunavom, jer mogu da komuniciraju međusobno i sa nadležim lučkim organima i institucijama, a i što se u svakom trenutku zna njihov položaj

BEOGRAD - Reka Dunav dobila je jedan od najmodernijih rečnih informacionih sistema,koji će značajno poboljšati plovidbu na evropskom Koridoru 7 kroz Srbiju, rečeno je povodom završetka tog projekta, u koji je EU uložila 11 miliona evra u prethodne tri i po godine.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je istakao, pred evropskim parlamentaricima koji su došli u Direkciju za vodne puteve tim povodom, da Srbija sada ima moderan servis na Dunavu s kojim može da se hvali u Evropi.

Servis, finansiran kroz IPA fonodove, omogućava brodovima mnogo bezbedniju i bržu plovidbu Dunavom, jer mogu da komuniciraju međusobno i sa nadležim lučkim organima i institucijama, a i što se u svakom trenutku zna njihov položaj.

Mrkonjić je, pozdravljajući evropske parlamentarce, zahvalio u ime Vlade Srbije šefu delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensanu Dežeru, na naporima da se 180 miliona evra obezbedi iz IPA fonda za rešavanje problema u drumskom, železničkom, vodnom i aviosaobraćaju u Srbiji, ali je ceštitke uputio i srpskim inženjerima na obavljenom poslu.

Dežer je kazao da su evropski parlamentarci došli povodom završetka ovog značajnog projekta, kako bi videli kako se troši novac iz budžeta EU.

On je istakao da je transportna politika veoma važna za EU, s obzirom da odatle dolazi sedam odsto ukupnog budžeta Unije i da je u tom sektoru pet odsto zaposlenih u Evropi.

Dežer je naglasio da je veoma važna liberalizacija transporta i bezbednost saobraćaja, kao i da je Srbija važan deo tog okvira.

On je naveo da Srbije nije nedostajuća karika u tom lancu, jer se u njoj gradi Koridor 10 i izrazio očekivanje da će Koridor 10 b biti završen do kraja iduće godine. Ministarstvo saobraćaja je ranije najavilo da je rok za završetak istočnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju do kraja 2014.

Dežer je naglasio da je transport na Rajni 10 puta veći nego na Dunavu i da Srbija treba da iskoristi Dunavsku strategiju.

Srbija je, kako je rekao, dobila od EU 180 miliona evra za saobraćaj, od čega je na dunavske projekte otišlo oko 100 miliona evra.

Dežer je dodao da Srbija sada ima savremene sisteme komunikacije na 600 kilometara na Dunavu i 200 kilometara na Savi.

Šef delegacije EU je, u izjavi novinarima, ocenio da je ovaj projekat veoma značajan, jer doprinosi konkurentnosti Srbije u oblasti saobraćaja, a samim tim i unapređenju njene privrede i turizma.

Dežer je istakao da je ovaj projekat deo globalne strategije za celokupan Dunav, uključujući i novi Žeželjev most koji je u izgradnji, čišćenje reka, kao i uklanjanje neeksplodiranih naprava.

Direktor Direkcije za vodne puteve PLOVPUT, Ljubiša Mihajlović, objasnio je da brodovi na Dunavu sada mogu da dobiju informacije o vodostaju, incidentima, brodskim prevodnicama, GPS položaj u krivinama, koji je precizan skoro u centimetar...

U okviru projekta "Rečni informacioni sistem na Dunavu" savremenom opremom i navigacionim sistemom opremljeno je 49 državnih brodova i 160 komercijalnih.


Izvor: www.kurir-info.rs