Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Brodogradilište Sava: Holanđani će graditi putničke brodove

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Za 192 miliona dinara Brodogradilište Sava kupila holandska firma Bisago invest

MAČVANSKA MITROVICA - U Mačvanskoj Mitrovici ponovo će se graditi putnički brodovi. Holandska firma "Bisago invest", koja već nekoliko godina posluje u Srbiji, za 192 miliona dinara kupila je Brodogradilište "Sava".

Najpre aukcijske, a potom prodaje iz stečaja. Tek šesti pokušaj ulio je nadu da će se na  desnoj obali Save kranovi ponovo pokretati, prazme hale napuniti, a brodovi porinati u reku.

Novi vlasnik iz Holandije, umesto zakupljenog dela u beogradskom brodogradilištu, brodove će ubuduće praviti u Mačvanskoj Mitrovici.

Steva Romakov, predsednik opštinskog veća Saveza sindikata, kaže da za radnike to znači da će se vratiti kući.

"Širom Srbije su otišli trbuhom za kruhom, da će iz svojih kuća ici na posao, nadam se da će proizvodnja biti tog kapaciteta, jer on proizvodi putničke brodove", kaže Romakov.

Više od stotinu bivših radnika "Save" svakodnevno putuje u Beograd. Iskusne varioce, bravare i montere novi vlasnik već je angažovao.

Povratku u brodogradilište nada se i Đorđe Simić. Tu su mu, kaže, radili deda i otac, a on je nakon trideset godina staža jedan od brojnih koji je ostao bez posla.

"Dolaskom ovog novog vlasnika smatram da ću i ja naći mesto kao inženjer brodogradnje i da će nam biti bolje i da će se isplatiti ovo čekanje i ovaj trud", kaže on.

Pocetkom devedesetih, brodogradilište je zapošljavalo oko hiljadu radnika. Odavde je porinuto skoro 350 svih vrsta brodova za kupce iz 14 zemalja. Poslednji je napravljen 2010. godine.

"Većina ljudi iz Mačvanske Mitrovice živela je od brodogradilišta", priseća se Ranđel Janaćković iz Mačvanske Mitrovice. "Ja sam penzioner, a tada se živelo lepo."

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kaže da je njima brodogradilište veoma važno i zbog zapošljavanja stanovnika sedam sela severnog dela Mačve koja se nalaze na teritoriji te opštine.

"Oni su tradicionalno poznati po brodogradnji i oni su tamo radili. Oko 200 ili 300 radnih mesta sigurno će doprineti osnaživanju tih sela."

Prvi radovi u brodogradilištu počeće u maju. Po fazama će, najavljuje novi vlasnik, primati i nove radnike koji će, kao i nekada, ovde praviti putničke brodove.

Izvor: www.kurir-info.rs