Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Južna tužna Morava-plovi samo smeće

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vranje -- Sekretar kluba ekstremnih sportova "Ekstrim" iz Vranja Srboljub Pešić izjavio je da deo Južne Morave kod Vranja ponovo nije plovan zbog velikih količina smeća.

"Ekstrim" je pre dve godine snimio film Tužna Morava na kome se vide velike naslage smeća u reci. Nakon što je taj film imao veliki broj pregleda na youtubu i postao popularan na društvenim mrežama i u medijima, Morava je u tom delu bila očišćena u okviru akcije "Očistimo Srbiju". 

Pešić je za agenciju Beta izjavio da je deo Južne Morave od oko pet kilometara između Vranjske Banje i sela Zlatokop u još gorem stanju nego pre dve godine. 

"Dve godine od velike akcije čišćenja prošao sam pešice istom deonicom Južne Morave koja je tada očišćena i uverio se da je sada u još gorem stanju. Pozvali smo Sektor za vanredne situacije sa molbom za podršku i tim za spasavanje na vodi i zajedno smo pokušali da se spustimo rekom što opet nije bilo moguće od smeća", kazao je Pešić. 
Prema njegovim rečima, nakon spusta gumenim čamcem na Južnoj Moravi između sela Zlatokop i Vranjske Banje koji je trajao oko 2,5 sata snimljen je drugi deo filma o ekološkoj katastrofi na Južnoj Moravi pod nazivom "Tužna Morava 2 - Stara se majka ne laže". 

"Plastični čamac smo kao i pre dve godine nekoliko puta morali da prenosimo preko "čepova" od plastičnih flaša i srušenog drveća oko koga se nagomilavalo smeće, a od plastičnih flaša i otpada na pojedinim mestima se voda reke i ne vidi. Rekom pliva i hemijski i medicinski otpad, plastične flaše i kese. Južna Morava nije plovna zbog smeća", rekao je Pešić. 

Pešić je dodao da je očigledno potrebno detaljno rešenje odlaganja otpada u tom kraju, ali i u donjem toku reke.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=xob8CPtYpIw

Izvor: www.b92.net