Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Pančevci dobijaju jezero?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Između železničke stanice i Sportskog centra "Mladost" u Pančevu na 10.000 kvadratnih metara prostire se bara Peskana koja već decenijama predstavlja ruglo grada. Još 2002. godine Đorđe Savić je, u ime Zelene stranke, pokrenuo akciju spasavanja tog neiskorišćenog prostora.

- Sa izgradnjom drugog železničkog koloseka između Beograda i Pančeva ovde bi mogli veoma jednostavnim prevozom da dolaze i turisti iz našeg glavnog grada, jer je predviđeno da Peskana postane lepo uređeno kupalište. Sramota je da Pančevci koji imaju dve reke, Tamiš i Dunav, nemaju gde da se kupaju, smatra Savić.

 

S druge strane, građani kažu da dok ne vide početak radova ne veruju da će se ta bara pretvoriti u veštačko jezero.

 

Jovan Stanković, tehnički direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, kaže da je projekat za Peskanu završen i da je novac za prvu fazu radova i za odmuljavanje vodene površine obezbeđen.

- Sledeća faza bila bi uređenje obale, postavljanje klupa, ograde, osvetljenja i svega što je potrebno da ovaj prostor postane sastavni deo Sportskog centra Mladost koji će u svojoj ponudi imati i nove rekreativne i turističke sadržaje"+, kaže Stanković.

Peskanu za sad posećuju jedino pecaroši iako tu ribe odavno nema.

Predsednik Saveta za sport Gradskog odbora SNS-a Zoran Rajačić kaže da želi da se ova ružna slika što pre promeni:

- Mi smo osmislili da ovo postane sportsko-rekreativni centar na vodi koji će preko leta Pančevcima služiti za kupanje, a zimi za klizanje. U svakom slučaju ovaj prostor mora što racionalnije da se iskoristi.

Za kompletno sređivanje tog prostora neophodno je obezbediti oko milion evra, i zato u Direkciji za igradnju i uređenje grada planiraju da ovaj posao rade u tri faze i da Pančevci što pre dobiju mesto na kojem će moći da uživaju tokom čitave godine.

Izvor: www.vesti-online.com