Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Država tvrdi da smo spremni za odbranu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Vrh poplavnog talasa na Dunavu kod Bezdana očekuje se sutra i prekosutra, 12. i 13. juna, kada će se vodostaj kretati od 720 do 740 centimetara. Granica vanredne odbrane od poplava na Bezdanu iznosi 700 centimetara. 

Država Srbija je organizovala sve nadležne službe kako bi na najbolji način provela odbranu od poplava i obezbedila bezbedan prolazak poplavnog talasa koji u Srbiju dolazi rekama iz Srednje Evrope, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede.

Organizovana je redovna i vanredna odbrana od poplava duž Dunava, Save, Tise, Morave, sistema Dunav-Tisa-Dunav, kao i brojnih manjih vodotoka na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da preduzeće Vode Vojvodine, nadležno za sever Pokrajine, preduzima mere na sprovođenju odbrane od poplava, koje se prikazuju u dnevnom biltenu na sajtu www.vodevojvodine.com.

Država, u skladu sa zajedničkim Pravilnikom za odbranu od poplava, neprekidno razmenjuje informacija sa Mađarskom, dok Republička direkcija za vode svakodnevno izveštava Bugarsku o srednjem dnevnom protoku na hidroelektrani Đerdap 2.

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo i informaciju o tome šta treba da rade građani u slučaju poplave: treba da budu pribrani, da ne šire paniku i dezinformacije, i da preko medija prate stanje i sva upozorenja.

„Budite svesni da su bujične poplave moguće i budite pripremljeni - pripremite ranac ili torbu s ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima (baterijska lampa, pištaljka, kabanica za kišu, topla odeća, duboka obuća - po mogućstvu gumene čizme, flaša sa pijaćom vodom, tranzistor i rezervne baterije, štap, kanap i slično)“, piše u tom uputstvu.

Stanje u Beogradu

Nivo Dunava i Save kod Beograda je trenutno 90 centimetara ispod granice redovne odbrane od poplave i građani ne treba da se plaše poplavnog talasa koji stiže iz Mađarske, saopšteno je iz Beogradvoda. Do kraja sedmice na teritoriji Beograda mogao da se očekuje porast vodostaja reka do granice redovne odbrane od poplava.

Vanredna odbrana

Vanredna odbrana od poplava uvedena je na delu Dunava od državne granice sa Mađarskom do Bogojeva, kao i na delu hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. U Novom Sadu i dalje je na snazi redovna odbrana od poplava, a vodostaj je dostigao 505 centimetara.

Mere u Smederevu

Smederevo „nije operativno spremno“ za odbranu od velikih voda koje su u Nemačkoj, Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj dovele do ljudskih žrtava i ogromne štete, zaključio je Gradski štab za vanredne situacije u ovom gradu. Uprkos nespremnosti, Štab je odlučio da preduzme sve mere neophodne za odbranu grada od poplave i podzemnih voda.


Izvor: www.danas.rs