Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

EKOLOŠKA KATASTROFA: U mulju Divčibarskog jezera teški metali!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nema razloga za paniku jer nikla nema u divčibarskoj vodi s obzirom na to da je ostao u vidu soli u pojasu akumulacije ali su te soli nerastvorive u vodi i ostaju u mulju

U mulju koji je izvađen prilikom čišćenja jezera iz kojeg se Divčibare snabdevaju vodom otkriveni su teški metali, potvrdio je Gradski vodovod u Valjevu koji gazduje i tim objektom.

Direktor Vodovoda Đorđe Pavlović kazao je novinarima da su u tom mulju stručnjaci beogradskog instituta “Jaroslav Černi” otkrili bakar i nikal, ali tvrdi da je voda na Divčibarama bezbedna za građane.

- Nema razloga za paniku jer nikla nema u divčibarskoj vodi s obzirom na to da je ostao u vidu soli u pojasu akumulacije ali su te soli nerastvorive u vodi i ostaju u mulju – precizirao je Pavlović.

Dodao je, međutim, kako je problem to što meštani mulj, odložen na nekadašnjoj deponiji Gradske čistoće “Vidrak” iz Valjeva, koriste za đubrenje zemljišta.

Jezero lokalnog vodovoda na Divčibarama očišćeno je krajem 2012. godine, kada je iskopano oko 7.400 kubnih metara mulja, koji je odložen na napuštenu deponiju na Divčibarama.

Pavlović je dodao kako se traži rešenje da se taj mulj sa sadašnje ukloni na bezbedniju lokaciju, a odbornici gradskog parlamenta formirali su komisiju koja treba da ispita da li je ugroženo zdravlje građana zbog mulja u kojem su otkriveni teški metali.

Izvor: www.telegraf.rs