Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Najsavremeniji rečni brod sa Rajne dolazi na Dunav - Kompanija CFNR dovozi cevi u Novi Sad

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tehnički najsavremeniji brod "Astrakan", koji postoji na Rajni, preko reke Mozel, zatim Rajne, Majne i konačno Dunava, stići će u Novi Sad 15. jula, najavila je kompanija CFNR, koja se bavi organizovanjem logističko-transportnog lanca na unutrašnjim plovnim putevima.

Ukupno 270 cevi velikog dijametra (1,20 do 1,60 m) za kompaniju "Saint-Gobain" utovarene su 26. juna u luci Toul-Valcourt u Francuskoj sa konačnom destinacijom za istovar – u luci Novi Sad. 

Samohotka "Astrakan" je brod poslednje generacije koji poseduje najsavremeniju opremu za rečnu plovidbu ukupne nosivosti 4.400t na gazu od 3 metra i motorima od 2 x 1 600 konjskih snaga. Dužina celog konvoja je 1,71 m što ga čini potpuno prilagođenim za ovo putovanje jer je maksimalna dužina prevodnica 1,72 m, stoji u saopštenju. 

Kako je navedeno, ovaj brod je pravo remek delo i na planu zaštite životne sredine, jer je dobio sertifikat "Green Award" od strane holandskih vlasti zbog izuzetno niske emisije CO2 (14.06 g CO2 / t / km na reci Mozeli). 

Inicijativa CFNR-a da pošalje svoj najsavremeniji brod na istovar u Srbiju je još jedan od pokazatelja da je Evropska unija samo na korak od Srbije i da je Dunav taj koji je sa njom povezuje, stoji u saopštenju. 

CFNR posluje u Srbiji već pune 3 godine posredstvom svoje srpske filijale CFND (Francuske kompanije za plovidbu Dunavom) takođe specijalizovanom za prevoz Dunavom i pretovarom u lukama. U "Lafarge"-ovoj luci u Beočinu pruža usluge utovara i istovara raznih vrsta roba i ima ukupno 45 zaposlenih u Srbiji. 

Izvor: www.ekapija.com