Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Neiskorišćena smederevska luka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd -- Dunavom pored Smedereva godišnje prođe više stotina putničkih brodova od toga skoro 500 pristane u Beogradu, a nijedan u smederevskoj luci.

Sve bi bilo drugačije da Smederevo ima pristanište za belu flotu, piše rts.rs. 

Davne 1883. godine u Smederevu je izgrađen pristan dužine 550 metara za trgovačke i putničke brodove, a još ranije u 15. veku u njegovu luku su uplovljavale i isplovljavale lađe natovarene raznom robom. Danas luka služi samo za pretovar rude, gvožđa i koksa za Železaru i otpremu njenih proizvoda. 

Bogata ponuda kulturno-istorijskih spomenika, muzejske postavke, bogata trpeza i tradicionalno dobro vino svakom posetiocu učiniće boravak u gradu despota Đurđa i Jerine nezaboravnim. 

Brodićem Ada može se Smederevo razgledati i sa vode. Svakog dana vožnjom, koja traje dva sata, veliki broj ljudi uživa u pogledu na grad i bujnu prirodu koja ga okružuje. Turisti sa belih lađa samo u prolazu bace pogled na stare zidine Tvrđave i odlaze dalje. 

Mnogi su pisali o Dunavu-od njegovog izvorišta do učešća, ali većina nije spominjala Smederevo. 

Nova teretna luka postoji nizvodno od grada, ali još nema železnički kolosek na čijih 5,3 kilometra, prema proračunima Saobraćajnog instituta, treba oko osam miliona evra, i to je osnovni razlog zašto se staroj luci ne prepušta pristan za belu flotu. 

Gradsko veće odobrilo je pripreme za izmeštanje stare teretne luke iz gradskog jezgra pa se u dogledno vreme Smederevo može nadati prvim turistima sa velikih belih lađa.

Izvor: www.b92.net