Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Koliko je zagađen Dunav?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Do Beograda je stigla najveća rečna međunarodna ekspedicija, koja će proveravati kvalitet Dunava. Nedostatak sistema za prečišćavanje otpadnih voda glavni je problem Srbije, poručuju istraživači.

Najveća rečna međunarodna ekspedicija, u kojoj učestvuje četrnaest podunavskih zemalja, stigla je i do Beograda. Tokom boravka u Srbiji, proveravaće kvalitet Dunava. 

Deo istraživanja vršiće se na brodu, a deo u laboratorijama širom Evrope. Prema rečima istraživača, nedostatak sistema za prečišćavanje otpadnih voda glavni je problem Srbije. 

Druga po dužini reka u Evropi ima veliki problem sa zagađenošću. Iako je još na početku ekspedicije utvrđeno da je njena zagađenost, u odnosu na prethodne godine, manja, neki delovi reke su i dalje kritični. 

Šef istraživačkog tima Bela Čanji kaže da Budimpešta ima centralnu instalaciju za prečišćavanje otpadnih voda, čime je značajno smanjena zagađenost u Mađarskoj. 

"Kada idemo nizvodno situacija je lošija. Zagađenost je primetna u velikim gradovima kao što je Beograd, zbog velike količine industrijskih i gradskih otpadnih voda", kaže Čanji. 

Prečišćavanje voda važnije je nego što mnogi misle, upozoravaju istraživači. 

"Zagađenost jako utiče na živi svet u rekama, jer postoji dosta osetljivih vrsta koje izumiru", ističe Čanji. 

Brodovi ekspedicije će putovati 2.375 kilometara nizvodno kroz deset država, sve do delte Dunava, a konačni rezultati istraživanja biće poznati sledeće godine.

Izvor: www.rts.rs