Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Preduzeti prvi koraci ka realizaciji projekta Beograd na vodi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Urbanistički zavod Beograda preduzeo je početne korake ka realizaciji projekta Beograd na vodi i kako bi zaživela ideja spiralnog “Oblaka”, japanskog arhitekte Soja Fuđimotoa, koji će povezati savsko pristanište i Beton halu sa Kalemegdanom. Deo posla koji je u nadležnosti Zavoda trebalo bi da bude završen u narednih šest meseci.

Naime, da bi uopšte počela realizacija projekta japanskog arhitekte Fuđimotoa, koji je pobedio na međunarodnom konkursu koji je organizovao grad Beograd,neophodna je urbanistička provera i unošenje u plan. Radi realizacije projekta doneta je odluka o izradi plana detaljne regulacije prostora između Bulevara vojvode Bojovića, Karađorđeve, Brankovog mosta i reke Save. 

"Urbanistička provera je osnov za dobijanje lokacijske, a zatim i građevinske dozvole. U plan, koji radimo u saradnji sa gradskim i republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture kako se ne bi narušila autentičnost i istorija Kalemegdana, biće ubačeno i pobedničko rešenje konkursa", rekao je direktor Urbanističkog zavoda Beograda Nebojša Stefanović.  

Kako kažu u gradskoj upravi, po usvajanju nacrta plana, biće izrađena tehnička dokumentacija na osnovu koje će biti izabran izvođač radova. Atraktivan „Oblak” trebalo bi da spoji Knez Mihailovu ulicu i Kalemegdan sa obalom Save i pristaništem. Ceo kompleks bi se prostirao na oko 26.000 kvadrata, a investicija je vredna oko 25 miliona evra.  

“Beograd na vodi” je pre mesec dana bio tema sastanka prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnika Dragana Đilasa. Dogovoreno je tada da se intenzivira saradnja po ovom pitanju, kao i da se formiraju zajedničke radne grupe koje će ubrzano raditi na relizaciji ovog projekta.  

Prema ranijim najavama, u okviru ovog projekta predviđena je i rekonstrukcija dela tramvajske mreže u toj zoni, gradnja novih pešačkih veza sa istorijskim centrom grada i šetalištima na Kalemegdanu. Gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je nedavno da će “Beograd na vodi”, uz gradnju metroa, potpuno promeniti sliku grada.  

Realizacija “Oblaka” samo je deo projekta kojim će zapušteno savsko priobalje dobiti novi život, a spuštanje Beograda na reke moglo bi da traje duže od decenije. Potrebno je izmestiti i Železničku stanicu, završiti most Zemun-Borča, izgraditi i most kod Vinče, preseliti glavnu autobusku stanicu u Novi Beograd, završiti obilaznicu oko Beograda, čime će se izmestiti i tranzitni saobraćaj, i ukinuti prugu oko Kalemegdana.  

Oblak u brojkama: 

- 26.000 kvadrata će zauzeti ceo kompleks
- 25 miliona evra je vrednost investicije
- 20.000 kvadrata komercijalnog prostora
- 8.500 kvadrata predviđeno za galerije
- 5.000 kvadrata biće pretvoreno u prostor za restorane, kafiće...
- 500 parking mesta

 Izvor: www.gdeinvestirati.com