Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Brodovi koji čuvaju istoriju grada

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd je grad u kome se vodilo najviše bitaka za odbranu jednog grada. Sve što je bilo presudno za istoriju ovog grada dešavalo se na Dunavu i Savi i njihovim obalama. Zato su priče o brodovima koji su usidreni ili potopljeni neizostavni i možda najzanimljiviji deo istorije ovog grada.

„Brodovi su deo pokretne industrijske baštine. U Srbiji je deset brodova proglašeno za kulturno dobro, među kojima je i rečna jahta Karađorđevića“,ispričala je Gordana Karović iz Muzeja nauke i tehnike, tokom plovidbe koja organizovana u okviru „Dana evropske baštine“, a čija je tema bila „Industrijsko nasleđe na Starom gradu“.

U svetu postoji deset očuvanih ratnih brodova a jedan od njih je usidren na Adi Huji. Ovaj brod je ratni plen srpske vojske u Prvom svestkom ratu. Iako se u svetu rečni ratni brodovi čuvaju kao muzejski eksponati kod nas ovaj brod je pretvoren u pristan koji je van funkcije. Između Brankovog i Starog savskog mosta usidren je brod „Župa“ vršnjak Titanika, koji ove godine puni 100 godina. Brod je bio deo flote austro ugarske vojske, danas uglavnom služi kao mesto za pecanje.Između Starog savskog mosta i Gazele usidren je brod „Krajina“ nekada Karađorđeva jahta a potom Titova. Ove godine ovaj brod puni 85 godina.

- Danas pričamo o silasku Beograda a reke a Beograd je bio na rekama - zaključuje Gordana Karović, koja nas je pričom o starim brodovima podsetila na Beograd kojeg više nema.

Izvor: www.danas.rs