Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Pet hiljada potočnih pastrmki pušteno u reku Studenicu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Planinska reka Studenica, koja prolazi pored istoimenog srednjevekovnog manastira i uliva se u Ibar u mestu Ušće, od juče je bogatija za značajan riblji fond potočne pastrmke.

Preduzeće "Plus sport" iz Kraljeva, koje koristi područje u delu toka Studenice, ubacili su u reku 5.000 komada potočne pastrmke, kako je i bilo predviđeno planom i programom za ovu godinu.

 

Republički inspektor za ribarstvo, Dragan Nićiforović, kaže za Tanjug da prema zakonu svaki korisnik mora da sačini program upravljanja ribarskim područjem koje njemu pripada, tako da je ove godine reka Studenica došla na red za poribljavanje.

 

"Riba je nabavljena iz registrovanog ribnjaka iznad manastira Studenica, prema Ivanjici. Reka je poribljena potočnom pastrmkom uzrasta dve i više godina. Riba je u izuzetnoj kondiciji, dopremljena živa u kontejneru koji je priključen na kiseonik, tako da nije bilo uginuća prilikom poribljavanja", rekao je inspektor Nićiforović.

 

Direktor "Plus sporta" iz Kraljeva, Ivan Lazović, rekao je da se u naredne dve godine planira poribljavanje još nekoliko manjih reka u okolini Kraljeva. Prema tom programu, kako kaže, poribljavanje je u 2014. predviđeno za Studenicu, u 2015. godini za reke Gokčanicu, Tolišnicu i Gočku reku, u koje će se ubaciti po 3.000 komada potočne pastrmke starije od dve godine.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oWsOQJs03yg