Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Pojačana kontrola ribolova u vreme posnih slava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iz ribočuvarske službe „Južna Morava 2“ koja pokriva vodene tokove u Toplici i niškom okrugu, kažu da će do kraja godine, kada počinju slave i kada se više nego tokom godine „krade“ riba iz reka i jezera, kontrolisati rigoroznije sve vodene tokove.

Za prvih 9 meseci ove godine kontrolisali su nešto više od 11.000 pecaroša, a 799 njih nije imalo dozvolu ili su koristili nedozvoljen pribor. 

Direktor ribočuvara Nikola Kumanović kaže da je broj zatečenih krivolovaca i nelegalne opreme manji nego prošle godine, ali da ne postoji mogućnost zaštite ribljeg fonda sve dok se krivolov rigoroznije ne kažnjava.

- Sudije obično lica koja se uhvate u nelegalnom ribolovu kažnjavaju po Zakonu o prekršajima, gde su kazne mnogo niže nego ako se primenjuje Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda. Ukoliko se ne uvedu rigoroznije kazne, nema promene na bolje - kaže Kumanović.


On dodaje i da je do kraja godine, pored rigoroznije kontrole, planirano čišćenje Bovanskog, Rastovničkog i Oblačinskog jezera.

Izvor: www.juznevesti.com