Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Radovi na čišćenju Jegričke od sredstva EU fondova

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U okviru IPA programa prekogranične saradnje sa Madjarskom u toku je čišćenje više od šest kilometara reke Jegričke u Vojvodini, a u te radove biće uloženo više od 180.000 evra, saopštila je danas Vlada Vojvodine.

Čišćenje tog vodotoka deo je projekta "Ekološko upravljanje vodama u ravničarskim predelima", a do sada je izmuljen 1,5 kilometar reke.

Planirano je da celokupni radovi budi završeni do aprila 2014.godine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je tokom obilaska radova da je Vojvodina postala lider u privlačenju sredstava Evropske unije kroz fondove prekogranične saradnje.

"Od 2009. godine do danas privučeno je 104,5 miliona evra iz IPA programa prekogranične saradnje", naveo je Pajtić i dodao da se oko 87 odsto prekograničnih projekata koji su odobreni za Srbiju realizuje u Vojvodini.

U proteklih pet godina u Vojvodini je realizovan 281 prekogranični projekat.

Pajtić je dodao da je veliki broj prekograničnih projekata realizovan zahvaljujući osposobljenoj administraciji i predfinasiranju IPA projekata u Vladi Vojvodine, jer aplikanti na konkursima moraju da učestvuju sa 15 odsto sredstava.

Vršilac dužnosti direktora Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" Mirko Adžić rekao je da je čišćenje Jegričke treći projekat iz IPA programa u kojem učestvuje to preduzeće.

Cilj zajedničkog projekata sa vodoprivrednim preduzećem iz Segedina je povezivanje institucija zaduženih za prevenciju poplava i izlivanje reka u Vojvodini i južnoj Madjarskoj.

Jegrička je jedina autohtona vojvodjanska reka koja izvire i uliva se na teritoriji pokrajine, a njeno uredjenje i izmuljivanje poslednji put je uradjeno pre više od 30 godina.

Izvor: www.zelenasrbija.rs