Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Kinezi žele koncesiju za kanal Dunav Morava Vardar!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

- Kinezi su nam pre nekoliko meseci uputili pismo u kome su izrazili želju da krenemo s razgovorima o koncesiji - kaže ministar prirodnih resursa u Vladi Srbije.

Ministar prirodnih rersursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević kaže da bi izgradnja kanala na Moravi bila multifunkcionalan projekat.

Kako je ministar objasnio u intervjuu listu “Politika”, u strukturi projekta kanala Morava nalaze se razrađene mogućnosti za razvoj poljoprivrene proizvodnje, energetike, saobraćaja, turizma i zaustavljanja migracije.

On je rekao da ako bismo išli logikom da uđemo u investiciju koja bi nam najbrže vratila sredstva, onda treba u prvoj fazi staviti akcenat na razvoj enregetike i poljoprivredne proizvodnje.

- Kinezi su nam pre nekoliko meseci uputili pismo u kome su izrazili želju da krenemo s razgovorima o koncesiji – rekao je Bačević i dodao da je to i njegova skrivena želja, jer je svestan činjenice da je Srbija u ekonomskoj krizi.

Na pitanje da li je vrednost ove investicije kako se govorilo između 10 i 15 milijardi evra on je istakao da sredstva koja su potrebna za ovu investiciju nisu tako velika kao što se spekuliše u medijima, a da rezulutati Studije izvodljivosti nisu objavljeni zbog toga što na svakoj strani te studije stoji zabrana objavljivanja.

Na pitanje da li ima podršku Vlade Srbije za izgradnju kanala, Bačević je rekao da će Vlada morati da se izjasni o ovom projektu kada bude urađen prostorni plan područja posebne namene za šta je u budžetu za 2014. izdvojen novac.

Ministar prirodnih rersursa, rudarstva i prostornog planiranja je naveo da bi ako se reguliše i prokopa korito Morave, kroz kanal mogli da prolaze i brodovi četvrte kategorije od 1.350 tona kao i da je Grdelička klisura usko grlo, ali da tehnički gledano nije nerešiv problem.

- Transpost brodovima je četiri puta jeftiniji od transporta drumom i 2,5 puta nego železnicom – rekao je Bačević.

Na pitanje da li i dalje tvrdi da je istraživanje nikla štetno koliko i voda, on je potvrdno odgovorio i dodao da Srbija nije istražena kako treba.

- Prema rezultatima osnovnih geoloških istraživanja nama nekoliko stotina milijardi evra leži u zemlji. Nikl je samo jedan od minerala – rekao je Milan Bačević u intervjuu “Politici”.

Izvor: www.telegraf.rs