Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

TREĆI PUT POBEDNIK: Dejan Dimitrijević osvojio Bogojavljenski krst u Zemunu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nije važno ko je bio prvi, a osvajanje krsta posvećujem svim okupljenim građanima i porodici, naveo je bivši vaterpolista

BEOGRAD - Dejan Dimitrijević iz Beograda prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta na Dunavu u Zemunu. 

Dimitrijeviću, bivšem vaterpolisti, ovo je treći put da prvi stigne do Bogojavljenskog krsta. On je rekao da nije važno ko je bio prvi, a da osvajanje krsta posvećuje svim okupljenim građanima i porodici. 

Njemu su uručeni medalja, plaketa i krst. 

Za Bogojavljenski krst danas je na Zemunskom keju plivalo 380 plivača, od kojih je najstariji imao 83 godina, a među kojima je bilo i žena i gostiju iz Rusije. 

.Oni su pre plivanja primili blagoslov patrijarha Irineja, koji je okupljenim građanima čestitao praznik tradicionalnim pozdravom "Bog se javi". 

"Bog hoće naše jedinstvo, ali ne bilo kakvo, već jedinstvo u dobru", rekao je partijarh, dodajući da i učešće predstavnika države i vojske u proslavi Bogojavljenja pokazuje da se vraćamo tradiciji. 

Prethodno je u hranu Svetog oca Nikolaja u Zemunu patrijarh srpski Irinej služio liturgiju povodom Bogojavljenja i osveštao u porti crkve Bogojavljensku vodu za koju je rekao da se nikada ne kvari. 

"Bogojavljenje je veliki praznik koji slave sve crkve Hristove", rekao je patrijarh i podsetio da se na današnji dan na reci Jordan pojavio onaj o kome su proroci govorili čudesne stvari. 

Prema njegovim rečima, na današnji dan se otvorilo nebo i Bog je sišao na zermlju da bi nas načinio narodom Božjim.Patrijarh je i Damiru Kovačeviću, predsedniku organizacionog odbora i Branislavu Prostranu, odborniku i bivšem predsedniku opštine Zemun, uručio orden Svetrog Save drugog reda. 

.Patrijarh Irinej predvodio je i litiju, koja se nakon liturgije kretala zemunskim ulicama do Zemunskog keja gde je održano plivanje za Bogojavljenksi krst.

Izvor: www.kurir-info.rs