Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Srbiji ne prete poplave

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd -- Iako je zbog izlivanja reka u Hrvatskoj u nekim delovima proglašena vanredna situacija, to se neće odraziti na vodostaj reka u našoj zemlji.

Vrh poplavnog talasa na Savi danas je u Zagrebu, ali dok stigne do Srbije, neće predstavljati opasnost, kaže direktor Srbijavoda Goran Puzović.

“Ovaj poplavni talas koji trenutno prolazi kroz Hrvatsku neće uticati na porast vodostaja, prvenstveno reke Save u našoj zemlji. Neki blagi porast će se osetiti na području Sremske Mitrovice i Šapca i malo u Beogradu, ali po svim prognozam RHMZ-a nećemo doći ni do kote redovne odbrane od poplava”, objašnjava on.

Srbiji ne prete poplave zbog izlivanja velikih reka. Problem predstavljaju manji vodeni tokovi, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

“Ono što je mnogo veći problem u Srbiji to su bujične poplave koje često nastaju jer se kanali u manjim mestima ne čiste redovno i da se te komunalne delatnosti ne obavljaju na vreme. Te bujične poplave su jako opasne, brzo dođu, naprave veliku štetu, a brzo se i povlači voda”, upozorava Marić.

Zbog toga iz Sektora za vanredne situacije i Srbijavoda apeluju da se na bujičnim tokovima očiste svi propusti, kanali i retenzije kako bi mogli da prihvate svu vodu ukoliko bude obilni padavina.

U spasilačkim službama podsećaju da se svaki evro uložen u preventivnu zaštitu od poplava i požara u budžet vraća desetostruko.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=f8eNvOG8_lY

Izvor: www.b92.net