Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Preventivna priprema od izlivanja reka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD -Na dvadesetak reka u Srbiji od danas do 20. juna očekuje se porast vodostaja, a od 18. juna moguća su i lokalna izlivanja za koja su nadležni spremni, istaknuto je sednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da su o tome obavešteni komandati okružnih i gradskih štabova u više gradova "u cilju podizanja spremnosti svih subjekata koji učestvuju u sprovođenju operativnih i preventivnih mera" odbrane.

"Ovo je nešto što moramo da radimo preventivno, a jedna od tema je i da se uključimo u obnovu porušenih bedema tokom poplava u prethodnom mesecu", rekao je Stefanović.

Vodostaji će biti u porastu sa približavanjem granici upozoravajućih nivoa na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Ljigu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Resavi, Lugomiru, Moravici, Bjelici i Ibru.

Iste tendencije prognozirane su i u gornjem toku Zapadne Morave, kao i na Toplici, Jablanici, Veternici i gornjem toku Južne Morave, na Nišavi i na Vlasini.

Na vodotocima bujičnog karaktera ovih reka "očekuju se kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa pojavom lokalnih izlivanja tokom 18., 19. i 20. juna", upozorio je RHMZ na svom sajtu.

Predstavnik RHMZ Jugoslav Nikolić je objasnio da Srbiju u narednim danima očekuju lokalni pljuskovi sa grmljovinom koje je teško prognozirati i da je "moguće samo proceniti veći ili manju verovatnoću za padavine iznad nekog područja"

"Tek kada započne razvoj oblaka mogu se pratiti precizno njegova putanja i prognozirati padavine ali za taj kratak period dok oblak egzistira", rekao je on dodavši da se od "17. do 21. juna očekuje oblačco i nestabilno vreme mestimično sa kišom i pljuskovima i grmljavinom".

Prema njegovim rečima, to može dovesti do izlivanja manjih bujičnih potoka i pritoka veći slivova "ali ne može uticati značajno na veće slivove, odnosno ne može biti razlog za zadržavanje vanredne situacije".

Izvor:www.rtv.rs