Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Palić: Jezero nije ni za ljude, ni za ribe

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prema najnovijim analizama voda u Palićkom jezeru ponovo nije za kupanje. Alge otrovne, nebezbedno za kupanje. Počeo sanacioni izlov srebrnog karasa. SUBOTICA - Prema najnovijim analizama Zavoda za javno zdravlje u Subotici, voda Palićkog jezera je lošeg kvaliteta i nije bezbedna za kupanje.

U turističkom delu jezera voda je intenzivno zelene boje, male providnosti i sa velikom količinom suspendovanih, mineralnih i organskih materija, ekstremno visoke pe-ha vrednosti, visoke koncentracije svih oblika azota i fosfora i sa neujednačenim i nepovoljnim režimom kiseonika.

- Na osnovu ovih parametara, kvalitet vode jezera Palić odstupa od vrednosti propisanih Uredbom o klasifikaciji voda za 2. b klasu, koja je pogodna za kupanje - kažu u ZZJZ. - Rezultati analize vode pokazuju da ona spada u petu kategoriju i da nije preporučljiva da se koristi u bilo koje svrhe.

Zelena boja potiče od algi, čija je koncentracija izuzetno visoka i iznosi 22 miliona po litri vode, a 70 odsto njih su modroalge, fitoplanktoni koji je pojavljuju u formi prirodnih otrova.

Kako bi se jezero bar malo rasteretilo od štetnih materija, počeo je sanancioni izlov ribe, prvenstveno srebrnog karasa. JP "Palić Ludaš" pripremio je prostor gde će riba biti privremeno smeštena.

- Izlovljena riba biće u mrestilištu koje smo osposobili, a plan je da ubuduće u njemu proizvodimo riblji podmladak kako bismo nadoknadili izlov - kaže dr Ferenc Marton iz JP "Palić Ludaš". - Kada kvalitet vode bude zadovoljavajući, jezero ćemo poribljavati vrstama riba grabljivica i na taj način ćemo uštedeti dosta novca jer neće biti potrebe za pronalaženjem ribe na tržištu.

BEZ INVESTICIJA

Loš kvalitet jezerske vode je već godinama veliki problem Palića, koji sa sobom povlači i mnoge druge probleme. Bez čiste vode, pogodne za kupanje i druge vidove rekreacije na vodi, nema ni razvoja turizma, a ni nade da će veliki inostrani investitori uložiti u izgradnju banjskog kompleksa.