Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Crvena voda u Moravi bezopasna

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Voda crvene boje u Velikoj Moravi nije otrovna "naprotiv, dobro je došla", rečeno je danas Tanjugu Ribočuvarskom područja "Morava 1" koje gospodari ovom i drugim rekama od Varvarina do Lapova. "Crvena boja u Velikoj Moravi je od nanosa bujica i kiša na jugu Srbije, ima u sebi gvožđa i veoma je dobra i zdrava za pročišćavanje reke", kažu u Ribočuvarskom području čije je sedište u Jagodini.

Da nije u pitanju otrov videlo se danas i po mnogim ribolovcima - pecarošima na obalama ove najveće srpske reke kod Jagodine, a jedan od njih (pecaroša) izjavio je Tanjugu, da "crvena voda u Moravi nije česta ali nije ni nepoznata, bilo je još ovakvih slučajeva, možda nije bila ovako jako ofarbana, ali je bila crvena".

Crvena boja nije opasna, opasno je kada je voda žuta jer je to žutilo od raspadanja organskih materija, tvrde ribolovci.

Prema priči ribolovaca, Morava je crveno tekla 2007. godine.

Prema današnjem izveštaju Hidrometereološkog zavoda Srbije vodostaj u velikoj Moravi je u opadanju: U Varvarinu je minus 41, Kod Bagrdana plus 116 a kod Ljubičevskog mosta, minus 158 centimetara.

Izvor: www.akter.co.rs