Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

OTKRIĆE Retka meduza nađena u vodama Tamiša

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tamišu kod Opova nedavno je pronađena slatkovodna meduza. Pektinatela magnifika, meduza koja je pronađena ovog leta u Tamišu, nikada do sada nije viđena u rečnim slivovima Srbije. Prvi put je otkrivena u delti Misisipija 1851. godine, zatim 1898. u okolini Hamburga, 1905. u Poljskoj, a onda tek 1960. godine u Turskoj.

Prošle godine jedan regataš našao je u Dunavu meduzu nalik ovoj, ali niko nije znao da identifikuje vrstu o kojoj je bilo reči.

Milorad Timčenko iz Sekretarijata za privredu uspeo je ovog leta da identifikuje „čudo” pronađeno u Tamišu, koje se retko sreće u vodama sveta.

- Prijatelj, gospodin Sergej iz Ritopeka, koji se već sreo sa „tim” u Dunavu prošle godine, rekao je da je to „ono” što su prošle godine poslali Biološkom fakultetu u Beogradu, a povodom čega nisu dobili nikakav odgovor. Pitao me je da li bih mogao da pomognem. Slikao sam i poslao fotografiju svojoj prijateljici u Luksemburgu, koja ima poseban i dobar program za pretraživanje podataka, odnosno za prepoznavanje. Za deset minuta me je pozvala i rekla da je reč o nečemu što u Srbiji nije zabeleženo, priča Milorad Timčenko.

Meduza pronađena tokom tamiške eko-regate bila je teška tri kilograma i nije žarila. Iako je misteriozna vrsta, zna se da je pektinatela magnifika korisna, jer prečišćava vodu. Naziv magnifika, odnosno veličanstvena, verovatno je u vezi sa tom činjenicom.
 

- Ona filtrira vodu, ne žari. Držali smo je u rukama. Ponaša se kao neka vrsta sunđera, ali želatinoznog je tkiva. Stavili smo je u najlon kesu misleći da će to biti dovoljno da zadrži oblik, međutim, počela je da ispušta vodu i sa tri kilograma spala ne 500-600 grama. Mirisala je kao rečna riba kada se izvadi iz vode, dodao je Timčenko.

Pektinatela je biološki invazivna vrsta i širi se pomoću ptica selica. Pošto filtrira vodu i sreće se u rečnim tokovima koji nemaju veliku brzinu, Milorad Timčenko kaže da se nada da će u Tamišu biti još ovakvih meduza. Timčenko je rekao da je plan da se Srbija sada, nakon prijave Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, upiše na listu zemalja u kojima je ova retka vrsta slatkovodne meduze pronađena.

Izvor: www.blic.rs