Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

OPASNO: Teški metali stigli u Drinu, svi žmure!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nakon izlivanja jalovišta u rudniku „Stolice“ koncentracija arsena, hroma i žive u vodi je 290 puta veća od dozvoljene.

BEOGRAD - Količina teških metala, poput antimona, arsena, cinka, hroma i žive, koji su iz rudnika antimona „Stolice“ u Kostajniku dospeli do Drine, od 150 do 290 puta je veća od gornje granične vrednosti!

Na ekološku katastrofu neviđenih razmera pokrenutu usled klizišta tokom majskih poplava Kurir je već upozoravao, međutim, ni posle pet meseci od izlivanja jalovišta ništa nije urađeno.

Situacija ozbiljna

Zoran Glišić iz mesta Korenita kaže da su rezultati merenja uzorkovane vode svaki put sve gori.
- Niko nije došao da nam objasni posledice. Samo su nam rekli da ne koristimo vodu za stoku, kupanje i zalivanje. Narod je uplašen, jer je Kostajnička reka zagadila Korenitu, pa Jadar, a  sada i Drinu.

Član gradskog veća Loznice Dragoslav Dobrić ističe da niko iz radne grupe oformljene da sanira i prati situaciju neće da priča o ovom problemu:
- Izvesno je da je količina sedimenta u ovom momentu dovoljna da se u narednom periodu nađe u Savi! Sve priče da je protok Drine veliki i da će rastvoriti ili na dnu nataložiti teške metale ne stoje!
Najgore je što nadležne institucije ne znaju da li će do takvog scenarija doći, kojim tempom i kada.

Svi peru ruke

- Pitajte institucije specijalizovane za takvu vrstu analize - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok su u Ministarstvu rudarstva i energetike kazali da je to u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

Radnu grupu čine inspekcije dva pomenuta ministarstva, ali i Agencija za zaštitu životne sredine i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Izvor: www.kurir-info.rs