Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Do sada uklonjeno 50 brodova na Savi povodom priprema za Beograd na vodi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Počelo je čišćenje prostora na starom savskom pristaništu, kako bi se oslobodio prostor za realizaciju projekta Beograd na vodi.

Na starom savskom pristaništu je, po nalogu Republičke inspekcije za bezbednost plovila, počelo uklanjanje 12 objekata iz reke Save.

Čišćenje se obavlja radi prostora na kojem je predviđena gradnja Beograda na vodi.

Kako je za Tanjug izjavio pomoćnik ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture zadužen za inspekcijski nadzor Aleksandar Simić, da bi se ovaj projekat realizovao neophodno je ukloniti ove objekte kako bi se uredila obala i priobalje Save.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Leposava Sojić precizirala je da će najkasnije za 15 dana svi objekti sa desne obale Save, tačnije kod Starog savskog pristaništa biti uklonjeni na već unapred određena mesta koja neće ružiti obale grada.

– Danas će ronioci da otkriju jedno od starih plovila koje je potonulo, a kojih inače na tokovima reka u Srbiji ima mnogo. Kada ga izvuku, otpremiće ga sa svim objektima na već unapred pripremljena mesta. Određene su lokacije i od sada pa nadalje Beograd će izgledati sasvim drugačije – objasnila je ona u izjavi za Tanjug.
Istakla je i da je ovo jedan veoma važan trenutak za Beograd, pogotovo za stare Beograđane jer se sada prvi put posle 1945. godine izmeštaju brodovi po zakonskim propisima.
Akcija uklanjanja objekata sa reka će, kako je Sojić najavila, biti nastavljena u celoj Srbiji, duž svih vodotoka, u saradnji sa lokalnim samoupravama, tako da građani više neće moći da vide deponije smeća i starih brodova pri prilasku rekama.

– Za početak krećemo od Beograda zbog ovog velikog projekta Beograd na vodi koji je samo otvorio ovaj problem za koji se ćutalo, a znalo – dodala je ona.

Izmeštanje brodova je, kako je navela, nastalo kao posledica izmena i dopuna starog zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Starim zakonom su mnoge stvari bile neuređene u vodnom saobraćaju Srbije, te ova sagovornica ističe, da je jedna među njima bila i prisustvo starih brodova na rekama, što ne dolikuje ni jednoj obali, a kamoli glavnom gradu.
– Novim zakonom smo omogućili da se obaveze svih brodovlasnika, brodara svedu na to da znaju gde i na koji način mogu da budu usidreni i gde mogu svoje stare objekte da sklanjaju – ukazala je Sojić.

Svi brodovi će, tvrdi ona, imati određena mesta na svim rekama gde će moći da budu usidreni po pravilima, gde će moći da odlažu svoje stare brodove i gde će moći da sidre brodove koji voze opasan teret.