Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

ALARMANTNO: Prete nove poplave i klizišta za vikend

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Već u subotu će početi padavine, ali udarni dan će biti nedelja, kada će naročito na jugu i u pojedinim krajevima centralne Srbije za 24 sata pasti i do 40 litara po metru

BEOGRAD - April će Srbiji doneti pljuskove, a prvi veći pljusak nas očekuje u nedelju, kada će biti proglašen drugi stepen upozorenja od poplava.

Tada će se izliti nekoliko reka širom Srbije, a i mogućnost od novih klizišta će biti znatno veća.

- Već u subotu će početi padavine, ali udarni dan će biti nedelja, kada će naročito na jugu i u pojedinim krajevima centralne Srbije za 24 sata pasti i do 40 litara po metru. To upućuje sve na dodatni oprez - kaže Goran Mihajlović iz RHMZ, koji je dodao da će u Beogradu za predstojeći vikend pasti i do 20 litara po metru kvadratnom.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Toplici, Zapadnoj i Južnoj Moravi, a već je izvesno da će se te reke u nekom momentu i izliti iz svojih korita. Ipak, meteorolozi smatraju da nema mesta panici jer će padavine biti daleko manje od onih koje su Srbiju pogodile u maju protekle godine.

- Može biti problema u područjima gde je visoka vlažnost zemljišta, posebno u okolini Kraljeva. S obzirom na to da se ne očekuje pad nivoa reka do udara u nedelju, može doći i do izlivanja reka. Očekuje se proglašenje upozorenja drugog stepena, a moguće je i da će se pokrenuti nova klizišta - kažu u zavodu.

Izvor: www.kurir-info.rs