Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

MISTERIJA - ZAŠTO SU REKE U SRBIJI CRVENE: I dalje se ne zna tačan uzrok ove pojave!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nakon prijave da je reka Kubršnica imala crvenu boju, izvršen je obilazak lokacije od strane republičke vodna inspekcije i konstatovano je da ne postoje nikakve promene u izgledu reke, niti vidljivo zagađenje! U poslednjih nekoliko dana imali smo dva slučaja “crvenih reka“. Prva reka koja je pocrvenela bila je Kubršnica kod Aranđelovca, a drugi slučaj Sobinska reka na području Vranja.

Odmah nakon toga krenule su spekulacije i kao uzrok ove pojave navođeno je nekoliko stvari.

Međutim, nije se pojavilo nikakvo zvanično objašnjenje. U želji da otkrijemo šta je uzrok ove čudne pojave i da li je opravdano govoriti o ekološkoj katastrofi zatražili smo odgovor od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U odgovoru koji smo dobili piše da ne postoje promene u izgledu reka, kao ni vidljivo zagađenje.

– Nakon prijave da je reka Kubršnica, koja izvire pod Bukuljom i uliva se u Jasenicu, u opštini Aranđelovac imala crvenu boja, izvršen je obilazak lokacije od strane republička vodna inspekcija i konstatovano je da ne postoje nikakve promene u izgledu reke niti vidljivo zagađenje, koje potiče od otpadnih voda, koje su predmet kontrole Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine – kažu iz ovog Ministarstva.

– Po saznanjima Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, uzvodno od mesta gde je navedena promena boje na Sobinskoj reci, nema registrovanih industrijskih postrojenja – piše u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Izvor: www.telegraf.rs