Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Gradi se mrestilište za milion riba

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pored uštede, jer ubuduće neće morati da kupuju mlađ pastrmke za poribljavanje reka, „Srbijašume” računaju i na prihod od oko dvadeset miliona dinara

Kraljevo – U ataru sela Tolišnice, dvadesetak kilometara od Ibarske magistrale, privode se kraju radovi na gradnji velikog mrestilišta pastrmke. U podnožju planine Čemerno, u čistoj i bistroj vodi Tolišničke reke trebalo bi, kako je objasnio Milutin Đorđević, izvršni direktor „Srbijašuma“, godišnje da se proizvodi oko milion komada mlađi te autohtone vrste ribe.

U ovu investiciju država i „Srbijašume“ će, po pola, uložiti oko 35 miliona dinara. Računica za ovaj projekat i njegovu realizaciju je prilično jasna. Naime, samo jedan komad ove ribe, mlađi od oko dvadesetak grama, košta oko 40 dinara. Za poribljavanje reka i potoka u parkovima prirode kojima „Srbijašume“ gazduju godišnje je izdvajana prilična suma novca. Ubuduće će, dakle, polovina, odnosno oko 500.000 komada iz ovog mrestilišta biti puštano u planinske reke, a polovina će se prodavati na tržištu, za šta bi godišnje trebalo da se dobije oko 20 miliona dinara. I, nije to jedini prihod, jer ovo javno preduzeće već prodaje dozvole ribarima za pecanje na rekama koje su ranije poribili, pa u JP „Srbijašume“ smatraju će biti prihoda i od sve većeg broja takvih ribolovaca.

Mrestilište koje se gradi po svim tehničkim i tehnološkim standardima biće naučni mikrocentar, nastavna baza za studente biološke, veterinarske i poljoprivredne struke.

U kraljevačkom ogranku „Srbijašuma“, od direktora Božimira Pendića doznajemo i da su dobri rezultati ranijeg investiranja u lovište na planini Stolovi. Tamo je ograđeno oko 120 hektara zarad uzgoja divokoza i već sada ih ima oko pedesetak.

 – Zato ćemo uskoro pristupiti realizaciji projekta za lovište i na planini Troglav, gde planiramo da ogradimo oko 400 hektara za uzgoj divljih svinja. U to će biti uloženo oko 20 miliona dinara, ali je to oblast gde se investicije brzo vraćaju – kaže Pendić.

Izvor: www.politika.rs