Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Za čišćenje reka potrebno pet milijardi evra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SUBOTICA -Za postizanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine potrebno je 11 milijardi evra, a polovina tih sredstava je neophodna za prečišćavanje zagađenih vodotokova, izjavio je Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

On je na otvaranju sedmog simpozijuma hemije i zaštite životne sredine " EnviroChem ", koji se održava na Paliću, ocenio da domaći eksperti, stručne i naučne institucije sposobni da odgovore mnogim izazovima u oblasti životne sredine, ali da im za to nedostaju sredstva.

"Nama svi u Evropskoj uniji ne osporavaju da smo uspeli da transponujemo većinu evropskih dokumenata u naše zakonodavstvo, ali ono što je problem i što nam zameraju jeste implementacija onoga što imamo u našim zakonima, podzakonskim aktima i strategijama u praksi", rekao je Puzović.

On smatra da je implementacija slaba tačka zbog nedostatka finansijskih sredstava. "Evropski eksperti su u saradnji sa našim stručnjacima izračunali da nam je potrebno najmanje 11 milijardi evra da bi smo doveli našu životnu sredinu u sklad sa evropskim standardima", rekao je Puzović.

On je precizirao da je polovina tog novca potrebna za prečišćavanje zagađenih vodotoka, izgradnju sistema kanalizacije i prečistača.

"To je ogroman izazov koji možemo rešiti samo partnerskom saradnjom sa institucijama i fondacijama iz drugih zemalja i regiona. Zato su ovakvi skupovi, koje je organizovalo Srpsko hemijsko društvo veoma bitni, da negujemo tu tradiciju, odnose i da identifikujemo potencijalne zajedničke projekte i potencijalne izvore finansijskih sredstava", dodao je Puzović.

Članica počasnog odbora ovog simpozijuma Mirjana Vojinović Miloradov ocenila je da je Subotica jedan od gradova koji može da posluži za primer kako se iz međunarodnih fondova mogu obezbediti sredstva za unapređenje životne sredine, navodeći primer izgradnje prečistača otpadnih voda, koji je finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ona smatra da problem otpadnih voda predstavlja problem čitave Srbije, odnosno da ispuštanje takvih voda u vodotokove znači udar na samo zdravlje građana.

"To znači jedan udar i pretnju našem zdravlju, a i jednom sigurnom, bezbednom i lepom načinu života", rekla je Vojinović Miloradov.

Simpozijum okuplja studente i profesore sa nekoliko fakulteta, kao i 18 predavača iz inostranstva, a biće predstavljen ukupno 551 rad stručnjaka iz oblasti hemije i zaštite životne sredine.

"Oni prezentuju najnovija saznanja i dostignuća iz oblasti hemije i zaštite životne sredine, pa i iz oblasti inženjerstva zaštite životne sredine. Mi smo izuzetno srećni što imamo učesnike iz 18 zemalja", rekla je Jelena Radonić, predsednica Izvršnog odbora simpozijuma.

Sedmi po redu simpozijum “EnviroChem” organizuje Srpsko hemijsko društvo – Sekcija za hemiju i zaštitu životne sredine.

Izvor: www.rtv.rs