Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Plovilo 13.000 ljudi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Drini, najlepšoj i najčistijoj reci u Evropi, između Rogačice i Ljubovije, u dužini od 40 kilometara u subotu, 11. jula, na Svetski dan raftinga, održana je četrnaesta po redu "Drinska regata". U 1.200 čamaca i stotinu drugih raznovrsnih plovila bilo je više od 13.000 učesnika iz mnogih gradova Srbije, i bivših republika Jugoslavije, ali i iz Holandije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Mađarske i Engleske.
Tačno u devet sati Miroslav Mićić, predsednik SO Ljubovija, pozdravio je učesnike regate a potom je Zoran Vojinović, kapetan duge plovidbe, komandant regate, dao znak da se ispali plotun iz trešnjevog topa i time da znak za start plovidbe niz Drinu, plovnim putem dugim 40 kilometara. Po isplovljavanju na vodenom putu formirala se kolona plovila duga 11 kilometara. Posle pet sati plovidbe regataši su kod sela Gornja Trešnjica prikačili svoje čamce da bi predahnuli i bili počašćeni bezalkoholnim raznovrsnim pićima, azbukovačkom rakijom šljivovicom, ali i kriglama piva. Posluženi su besplatno i vojničkim pasuljom. Pasulj su sa suvim svinjskim rebrima spremili pobratimi Ljubovijana iz Novog Bečeja.
- U četiri povelike oranije skuvano je više od 500 kilograma pasulja - rekao nam je profesionalni kuvar Aleksandar Maruša iz Novog Bečeja.
U podosta plovila video se i dim sa improvizovanih roštilja, uz pune gajbe piva, sokova i mineralne vode. Na nekoliko čamaca regataši su pekli na ražnju prasiće i jagnjad. Uz pesmu i svirku dva orkestra trubača, velika flota čamaca posle deset sati plovidbe pristigla je i uplovila u pristanište na ušću reke Ljuboviđe u Drinu, kod motela "Letnjikovac". Dočekao ih je veliki broj građana iz Ljubovije, njene okoline i susednih gradova uz priobalja leve i desne obale Drine.                                                              
- Ja sam rođen u selu Gornjoj Trešnjici kod Ljubovije, a više od 50 godina stanovnik sam Šapca. Inženjer sam saobraćaja, penzioner. Nekoliko decenija radio sam u inostranstvu. Bio sam u mnogo zemalja u svetu, vozio se rekama, morima i jezerima. Međutim, ovako lepu reku kao što je naša Drina, koja ima zelenu boju, i predele kroz koje ona protiče nisam video - kaže Živorad Žika Petrović. I Beograđanin Nikola Samardžić neizmerno je oduševljen lepotom Drine i predelima kroz koje ona protiče, koje je on video iz čamac dok je plovio. Veli da će on ovog leta doći na Drinu još nekoliko puta da na njoj se odmara, peca ribe i vozika se čamcem.                                                                                                               Regatu su ulepšali i "Gusari" iz Kraljeva. Bilo ih je više od 50. Za celo vreme plovidbe oni su bili veoma raspoloženi, veseli i čili. U jednom njihovom čamcu bio je i trešnjev top, iz kojeg su se pri prolasku pored sela u priobalju Drine pucnjevima oglašavali.  

Izvor: www.danas.rs