Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Dunavska regata stigla u Novi Sad

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad - Jubilarna, 60. po redu međunarodna sportsko rekreativna regata TID zaustavila se u Novom Sadu, a nakon dana odmora stiže u Stari Slankamen. Kajakaši, koji su smešteni u kampu na Štrandu, od starta u nemačkom Ingolštatu, preveslaće oko 2.500 kilometara i zaustaviti se u 61-om mestu na Dunavu, što ovu manifestaciju čini najvećom veslačkom regatom na svetu. Regata će trajati 75 dana i plan je da kajakaši 8. septembra stignu u mesto Sveti Đorđe u Rumuniji.

Predrag Bogdanović, sekretar Odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije, kaže da trenutno ima oko 120 učenika iz 14 podunavskih zemalja.

- Zanimljivo je jer u kajaku bude jedna ili dve osobe, a sva oprema se takođe nosi u kajaku, šator, vreće za spavanje... Dnevno se prelazi oko 64 kilometra, a uveče turističke organizacije gradova u kojam se regata zaustavlja organizuju doček kajakaša - rekao je Bogdanović.

Regata nema komercijalni, već ima promotivni karakter i prilika je za prezentaciju kulture, istorije, tradicije, običaja, privrednog i turističkog potencijala krajeva kroz koje učesnici prolaze. Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima. Kajakaši uz predhodnu najavu i dogovor sa organizatorom mogu se priključiti ili isključiti gde žele u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena.

Izvor: www.novisad.com