Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Vučević: Utvrditi odgovornost za izlivanje crvene tečnosti

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD -Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zatražio je danas od nadležnih organa da što pre utvrde odgovornost za izlivanje crvene tečnosti u Dunav i da odgovorni za to zagađivanje reke budu kažnjeni. Povodom zvaničnog izveštaja Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) o analizi crvene tečnosti koja je ispuštena u Dunav pre nedelju dana, Vučević je izrazio zabrinutost i apelovao na relevantne činioce da u svom delokrugu rada preduzmu neophodne mere radi otkrivanja uzroka i izvora tog problema, saopšteno je iz gradonačelnikovog kabineta.

"Apelujem na sve nadležne organe da u što kraćem roku reaguju i utvrde činjenično stanje vezano za izlivanje krvi i ostalih otpadnih materija u Dunav", naveo je Vučević, zahtevajući da nadležni "ispitaju sve potencijalne subjekte koji su mogli biti uzrok ovom stanju".

On je zatražio da "Novosađani što pre dobiju odgovor na pitanje ko je ispustio otpad pun krvi u našu reku", kao i da odgovorna lica budu sankcionisana, navedeno je u saopštenju.

U izveštaju IZJZV o analizi uzoraka vode ispuštene u blizini Beogradskog keja u Novom Sadu, objavljenom u četvrtak, navedeno je da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje (Ešerihija koli).

Biološka analiza upućuje na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode.

U uzorcima je utvrđeno i prisustvo eritrocita i leukocita a sve to, kako se navodi u izveštaju IZJZV, utiče na zdravlje ljudi, kao i na ekosistem.

Izvor: www.rtv.rs